Tradycyjne ciasto z bezą i czerwoną porzeczką: pyszny deser do kawy lub herbaty

Tradycyjne ciasto z bezą i czerwoną porzeczką zawsze cieszy się powodzeniem. Połączenie puszystego ciasta proszkowego z kwaśnymi porzeczkami i słodką bezą smakuje wszystkim. Co ważne w tym przepisie wykorzystujemy całe 4 jajka, żółtka w cieście, a białka na bezę. Kocham ten przepis!. Wam także polecam sprytny pomysł na pyszne ciasto z owocami sezonowymi do kawy lub herbaty!
Czerwona porzeczka - idealna do ciast i deserów
Czerwona porzeczka to owoc pełni lata. Kwaśna, cierpka i słodka zarazem - doskonale nadaje się do ciast i deserów. Owoce czerwonej porzeczki bogate są w pektyny (błonnik), które wspomagają kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Związki zawarte w tym pysznym owocu mają działanie ściągające, tonizujące i antybakteryjne. Ale to właśnie pektyny powodują, że przetwory z porzeczek tak świetnie żelują, zamieniając się w pyszną galaretkę.
Ciasto bezowe z porzeczkami - tak pyszne, ze nie można mu się oprzeć
Jogurtowe ciasto z czerwonymi porzeczkami
Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis
Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno
Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 60 g masła miękkiego
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do posypania formy
- tortownica o średnicy 28 cm lub forma kwadratowa o boku 20 cm
- Na bezę:
- 4 białka
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
- 700 g czerwonych porzeczek, bez szypułek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką.
- Ucieraj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj żółtka i zmiksuj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ucieraj na niskich obrotach do uzyskania ciasta. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
- Ciasto wylej do formy i piecz przez około 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto się piecze, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej ubijaj. Ubijaj do momentu, gdy zaczną tworzyć się sztywne szczyty po wyjęciu końcówek robota.
- Do masy bezowej dodaj owoce czerwonej porzeczki i delikatnie wymieszaj. Rozłóż na powierzchni upieczonego ciasta.
- Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na kawałki.