Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Porzeczkowy sernik na zimno z jogurtu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno to eleganckie ciasto na rodzinne spotkania. To prawie tort! Delikatny jogurtowy krem spotyka się z ognistą porzeczką, a godzi je pyszne maślane ciasto. Nic tylko prosić o dokładkę!
Składniki
250 g miękkiego masła
550 g cukru
4 torebki cukru wanilinowego
sól
5 jajek ( rozmiar M)
500 g mąki
2 budynie bez cukru
1 opakowanie sody oczyszczonej
60 ml mleka
100 ml soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
800 g czerwonych porzeczek
500 ml soku z czerwonej porzeczki
1 opakowanie żelatyny
1 kg jogurtu
1 łyżka startej skórki cytryny
250 g śmietany 30% tł.
Do dekoracji: porzeczki
Przygotowanie krok po kroku:
Utrzyj masło z 250 g cukru, 2 torebkami cukru wanilinowego i 1 szczyptą soli, aż będzie puszyste. Wmieszaj jajka, dodając je po 1. Do masy maślano-jajecznej dodaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dodając na przemian mleko.
Ułóż ciasto na dnie tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadź. Piecz w rozgrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 180°C, termoobieg: 160°C, gaz: poziom 2) przez 20-25 minut. Wymieszaj 50 ml soku z cytryny i cukru pudru i skrop nim ciepłe ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
Umyj porzeczki, dobrze osusz i oberwij z gałązek. Sok z czerwonych porzeczek wymieszaj ze 100 g cukru i 2 torebkami cukru wanilinowego. Dołóż porzeczki zamieszaj i szybko wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie. Wymieszaj z jogurtem, 200 g cukru, 2 torebkami cukru wanilinowego, 50 ml soku z cytryny i startą skórką cytrynową. Wstaw do lodówki, aby masa się nieco zestaliła.
Ubij śmietanę i dodaj do częściowo zastygniętej masy jogurtowej. Dobrze wymieszaj.
Wokół ciasta zapnij obręcz tortownicy. Połóż na cieście z porzeczkami krem jogurtowy na cieście, wstaw do lodówki i pozostaw na około 3 godziny, pozwól mu się zestalić.
Zdejmij obręcz tortownicy, pokrój ciasto na kawałki i podawaj ozdobione czerwonymi porzeczkami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska