Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszyste ciasto jogurtowe i zanurzone w nim klejnoty porzeczek
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Jogurtowe ciasto z porzeczkami to pyszny letni deser. Wyraziste porzeczki i delikatne puszyste ciasto tworzą doskonałą parę. Orzeźwiający smak kwaśnych porzeczek i słodycz jogurtowego biszkoptu idealnie pasują do filiżanki dobrej herbaty.
Składniki
220 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
3 szklanki maki
2 szklanki cukru
100 ml oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki porzeczek czerwonych, bez szypułek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie porzeczki wrzucić do miski i dosypać do nich 2 łyżki mąki i potrząsać miską, aby oprószyć dokładnie owoce.
Zmiksować jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać jogurt naturalny i olej. Całość dokładnie wymieszać.
Do tak przygotowanego ciasta dodać obtoczone wcześniej w mące porzeczki. Delikatnie wymieszać ciasto i owoce.
Potem ciasto przelać do natłuszczonej masłem formy do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Po upieczeniu gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska