Jogurtowe ciasto z porzeczkami

2021-03-29
Jogurtowe ciasto z porzeczkami
Autor: Shutterstock Puszyste ciasto jogurtowe i zanurzone w nim klejnoty porzeczek
łatwy
30 min
4

Jogurtowe ciasto z porzeczkami to pyszny letni deser. Wyraziste porzeczki i delikatne puszyste ciasto tworzą doskonałą parę. Orzeźwiający smak kwaśnych porzeczek i słodycz jogurtowego biszkoptu idealnie pasują do filiżanki dobrej herbaty.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 szklanki maki
  • 2 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki porzeczek czerwonych, bez szypułek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Następnie porzeczki wrzucić do miski i dosypać do nich 2 łyżki mąki i potrząsać miską, aby oprószyć dokładnie owoce.
  • Zmiksować jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać jogurt naturalny i olej. Całość dokładnie wymieszać.
  • Do tak przygotowanego ciasta dodać obtoczone wcześniej w mące porzeczki. Delikatnie wymieszać ciasto i owoce.
  • Potem ciasto przelać do natłuszczonej masłem formy do pieczenia.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
  • Po upieczeniu gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.