Tarta morelowa: sprawdzony przepis na wykwintny placek
2021-03-29
średni
25 min
4
Tarta morelowa z kremem migdałowym to klasyka kuchni francuskiej. Tę wyśmienitą tartę można przyrządzać o każdej porze roku, gdyż świeże owoce można zastąpić morelami z puszkami. Tarta zawsze będzie doskonała.
Podczas podpiekania dno ciasta może ulec deformacji, dlatego przed pieczeniem ciasto przykrywa się papierem do pieczenia i obciąża ceramicznymi (lub prawdziwymi) fasolkami.
SKŁADNIKI
- 1 placek mrożonego ciasta francuskiego
- 30 g płatków migdałowych, uprażonych
- 180 g połówek moreli, świeżych lub konserwowych (dobrze osączonych)
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 50 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g cukru
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżeczki rumu lub zapach rumowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wysmarować miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
- Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie na placek, pasujący do przygotowanej formy. Wyłożyć formę ciastem, nadmiar ciasta na brzegach obciąć, następnie chłodzić w lodówce 30 minut.
- Wyłożyć ciasto papierem, posypać ziarnami fasoli lub specjalnymi ceramicznymi fasolkami i piec 20 minut. Następnie zdjąć papier razem z fasolą i piec kolejne 8 minut.
- Ciasto wyjąć, aby przestygło. Nakryć czystą ściereczką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.
- Zrobić krem migdałowy. Utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajko. Wymieszać z mielonymi migdałami, mąką i rumem.
- Spód ciasta posypać płatkami migdałów, aby nie rozmiękało, następnie nałożyć i lekko rozsmarować krem migdałowy. Wygładzić powierzchnię kremu łyżką, uprzednio zamoczoną w wodzie.
- Na krem migdałowy położyć połówki moreli, skórką do góry.
- Piec 35-40 minut, aż krem migdałowy będzie złocisty i puszysty. Ostrożnie wyjąć z foremki i ostudzić na drucianej siatce.
- Na koniec przygotować glazurę. Na małej patelni rozpuścić dżem morelowy z 1 łyżką wody. Gdy powstanie gładka masa, przecedzić ją. Pędzelkiem nałożyć cienką warstwę na powierzchnię schłodzonej tarty. Podawać na zimno.