Tarta karmelowa z bezą: przepis na pyszne ciasto

2021-03-29
Anka
tarta-karmelowa-dobry-przepis-na-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tarta karmelowa to słodka uczta dla zmysłów
średni
60 min
4

Tarta karmelowa zawsze świetnie smakuje! Co więcej, wcale nie musi być trudna w przygotowaniu. Za chwilę się przekonasz. Postępuj tylko według naszego przepisu. Proponujemy pyszną tartę karmelową z delikatną bezą na wierzchu.

SKŁADNIKI

  • na ciasto kruche:
  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko
  • łyżka zimnej wody
  •  
  • na nadzienie:
  • 185 g (szklanka) cukru trzcinowego
  • 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 45 g masła
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • żółtko
  •  
  • na bezę:
  • 2 białka
  • 2 łyżki drobnoziarnistego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej do dużej miski. Palcami rozetrzyj z drobno pokrojonym, zimnym masłem.
  • Dodaj cukier, żółtko, wodę. Połącz, zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę. Owiń przezroczystą folią. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto rozwałkuj na koło średnicy 2-3 cm większej od średnicy formy. Przełóż do foremki. Ponakłuwaj widelcem. Odetnij ewentualnie wystające brzegi. Ponownie wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy około 20 cm natłuść masłem.
  • Wyłóż ciasto do formy, obciąż ryżem, fasolą lub kulkami do pieczenia. Piecz 35 minut. Usuń papier wraz z obciążeniem.
  • Przygotuj nadzienie. Do rondla wsyp cukier i mąkę. Zrób wgłębienie, powoli wlewaj mleko, cały czas dobrze mieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojone masło.
  • Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając trzepaczką. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia, wlej esencję waniliową, dorzuć żółtko. Ubij całość na gładką masę. Posmaruj nią wierzch upieczonego wcześniej ciasta.

    Czas na bezę: białka ubij na sztywno. Powoli dosypuj cukier, cały czas ubijaj, aż cukier się rozpuści.
  • Przełóż łyżką na ciasto z nadzieniem. Piecz 5-10 minut na złoty kolor.
Anka