Tarta karmelowa z bezą: przepis na pyszne ciasto
2021-03-29
średni
60 min
4
Tarta karmelowa zawsze świetnie smakuje! Co więcej, wcale nie musi być trudna w przygotowaniu. Za chwilę się przekonasz. Postępuj tylko według naszego przepisu. Proponujemy pyszną tartę karmelową z delikatną bezą na wierzchu.
SKŁADNIKI
- na ciasto kruche:
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- żółtko
- łyżka zimnej wody
- na nadzienie:
- 185 g (szklanka) cukru trzcinowego
- 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
- 250 ml (szklanka) mleka
- 45 g masła
- łyżeczka esencji waniliowej
- żółtko
- na bezę:
- 2 białka
- 2 łyżki drobnoziarnistego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej do dużej miski. Palcami rozetrzyj z drobno pokrojonym, zimnym masłem.
- Dodaj cukier, żółtko, wodę. Połącz, zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę. Owiń przezroczystą folią. Wstaw na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na koło średnicy 2-3 cm większej od średnicy formy. Przełóż do foremki. Ponakłuwaj widelcem. Odetnij ewentualnie wystające brzegi. Ponownie wstaw do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy około 20 cm natłuść masłem.
- Wyłóż ciasto do formy, obciąż ryżem, fasolą lub kulkami do pieczenia. Piecz 35 minut. Usuń papier wraz z obciążeniem.
- Przygotuj nadzienie. Do rondla wsyp cukier i mąkę. Zrób wgłębienie, powoli wlewaj mleko, cały czas dobrze mieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojone masło.
- Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając trzepaczką. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia, wlej esencję waniliową, dorzuć żółtko. Ubij całość na gładką masę. Posmaruj nią wierzch upieczonego wcześniej ciasta.
Czas na bezę: białka ubij na sztywno. Powoli dosypuj cukier, cały czas ubijaj, aż cukier się rozpuści. - Przełóż łyżką na ciasto z nadzieniem. Piecz 5-10 minut na złoty kolor.