Szybkie odwracane ciasto ze śliwkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jeśli wciąż mamy naturalne śliwki lub ich zamrożone wydrylowane połówki, które zbytnio jeszcze nie przesiąkły wodą, a mamy ochotę na aromatyczny i rozgrzewający deser – rozwiązaniem może być pyszne „odwracane” ciasto! Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- pół kg śliwek
- cukier / cukier trzcinowy (do posypania blachy)
- 2 szklanki cukru pudru
- szklanka śmietanki kremówki
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki drylujemy i dzielimy wzdłuż na połówki. Mogą być to też połówki śliwek z przygotowanej wcześniej mrożonki, rozmrożone w pokojowej temperaturze i odsączone z soku.
- Dno około 26-centymetrowej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy cukrem lub cukrem trzcinowym.
- Na tak przygotowanym dnie układamy połówki śliwek rozcięciem do dołu.
- Dwie szklanki cukru pudru miksujemy w misce ze szklanką śmietanki kremówki. Podczas miksowania dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i razem miksujemy tak długo, aż otrzymamy kremową, jednolitą masę.
- Do wszystkiego dosypujemy trzy szklanki przesianej mąki, wbijamy trzy całe jaja i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem króciutko miksujemy. Masę wylewamy równomiernie na śliwki i wygładzamy.
- Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach na dolnej półce piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy nie ma zakalca, studzimy, po czym wyjmujemy z formy, odwracając na płaski talerz. Jeśli na cieście wyrośnie górka, warto ją lekko ściąć, zanim ustawimy ciasto do góry nogami.