Szarlotka tutti frutti. Z bezą i kruszonką smakuje obłędnie

Szarlotka tutti frutti - przpis na fantastyczną szarlotkę z bezą i kruszonką
Autor: Shutterstock Szarlotka tutti frutti smakuje i wygląda obłędnie.
łatwy
50 min
4

Szarlotka tutti frutti to znakomity deser na jesienne i zimowe popołudnia. Odświeżające i kwaskowe jabłka na kruchym cieście otulone bezową pierzynką smakują obłędnie. Jakby tego było mało ciasto wieńczy słodka kruszonka.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg winnych jabłek
  • 2 brzoskwinie
  • 2 gruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Odstawić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wymieszać, dodać żółtka i posiekane masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Owoce obrać i pokroić w plasterki.
  • Jedna porcję ciasta wyjąć i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Drugą porcję ciasta włożyć do zamrażalnika.
  • W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier. Gdy się całkowicie rozpuści w białkach dodawać kolejną porcję. Na koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropli soku z cytryny.
  • Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim plasterki owoców. Na owoce zetrzeć 2/3 pozostałego ciasta. Na ciasto wyłożyć bezę i zetrzeć resztę ciasta.
  • Tortownicę włożyć ponownie do pieca i piec ok. 60 min. w temperaturze 160 st. C.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej