Szarlotka tutti frutti - przpis na fantastyczną szarlotkę z bezą i kruszonką

Szarlotka tutti frutti - przpis na fantastyczną szarlotkę z bezą i kruszonką
Autor: Shutterstock Szarlotka tutti frutti smakuje i wygląda obłędnie.
łatwy
50 min
4

Szarlotka tutti frutti to znakomity deser na jesienne i zimowe popołudnia. Odświeżające i kwaskowe jabłka na kruchym cieście otulone bezową pierzynką smakują obłędnie. Jakby tego było mało ciasto wieńczy słodka kruszonka.

Składniki

5 jajek

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

1 kostka masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg winnych jabłek

2 brzoskwinie

2 gruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Odstawić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wymieszać, dodać żółtka i posiekane masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć na pół godziny do lodówki.

Owoce obrać i pokroić w plasterki.

Jedna porcję ciasta wyjąć i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Drugą porcję ciasta włożyć do zamrażalnika.

W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier. Gdy się całkowicie rozpuści w białkach dodawać kolejną porcję. Na koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropli soku z cytryny.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim plasterki owoców. Na owoce zetrzeć 2/3 pozostałego ciasta. Na ciasto wyłożyć bezę i zetrzeć resztę ciasta.

Tortownicę włożyć ponownie do pieca i piec ok. 60 min. w temperaturze 160 st. C.

 

 

 

Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej