Szarlotka tutti frutti. Z bezą i kruszonką smakuje obłędnie
2022-11-04
łatwy
50 min
4
Szarlotka tutti frutti to znakomity deser na jesienne i zimowe popołudnia. Odświeżające i kwaskowe jabłka na kruchym cieście otulone bezową pierzynką smakują obłędnie. Jakby tego było mało ciasto wieńczy słodka kruszonka.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg winnych jabłek
- 2 brzoskwinie
- 2 gruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Odstawić.
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wymieszać, dodać żółtka i posiekane masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć na pół godziny do lodówki.
- Owoce obrać i pokroić w plasterki.
- Jedna porcję ciasta wyjąć i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Drugą porcję ciasta włożyć do zamrażalnika.
- W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier. Gdy się całkowicie rozpuści w białkach dodawać kolejną porcję. Na koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropli soku z cytryny.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim plasterki owoców. Na owoce zetrzeć 2/3 pozostałego ciasta. Na ciasto wyłożyć bezę i zetrzeć resztę ciasta.
- Tortownicę włożyć ponownie do pieca i piec ok. 60 min. w temperaturze 160 st. C.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego