Strucla serowa z bakaliami

2021-03-29
Zuzanna Lubart
strucla-serowa-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Strucla serowa z bakaliami to idealne ciasto na święta
średni
80 min
4

Oto przepis na pyszną struclę serową. Udekorowana lukrem i posypana bakaliami strucla z masą serową nie ma sobie równych! Warto nauczyć się, jak zrobić struclę, choć to niełatwa sztuka. Ale pyszny zawijaniec z serem na pewno wynagrodzi włożony trud. 

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 510 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g twarogu tłustego
  • 275 g cukru
  • Gotowy lukier
  • Bakalie
  • Sól
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzej, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie rozpuść 100 gram masła. Cztery żółtka utrzyj z 125 g cukru i szczyptą soli. Dodaj do rozczynu drożdży. Wsyp resztę mąki (bez 1 łyżki). Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  • Ser przepuść przez maszynkę do mielenia.
  • Weź trzy jajka i oddziel żółtka od białek.
  • Utrzyj 100 g masła najpierw z 150 g cukru, a potem z żółtkami. Stopniowo dodawaj ser, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej.
  • Rozwałkuj ciasto. Posmaruj je białkami i masą serową. Zwiń i ułóż w wysmarowanej masłem foremce.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto piecz ok. 50 minut.
  • Wystudzoną struclę posmaruj lukrem i posyp bakaliami.
Zuzanna Lubart