Strucla serowa z bakaliami
2021-03-29

średni
80 min
4
Oto przepis na pyszną struclę serową. Udekorowana lukrem i posypana bakaliami strucla z masą serową nie ma sobie równych! Warto nauczyć się, jak zrobić struclę, choć to niełatwa sztuka. Ale pyszny zawijaniec z serem na pewno wynagrodzi włożony trud.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 510 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- 200 g masła
- 150 g twarogu tłustego
- 275 g cukru
- Gotowy lukier
- Bakalie
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzej, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie rozpuść 100 gram masła. Cztery żółtka utrzyj z 125 g cukru i szczyptą soli. Dodaj do rozczynu drożdży. Wsyp resztę mąki (bez 1 łyżki). Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Ser przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Weź trzy jajka i oddziel żółtka od białek.
- Utrzyj 100 g masła najpierw z 150 g cukru, a potem z żółtkami. Stopniowo dodawaj ser, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej.
- Rozwałkuj ciasto. Posmaruj je białkami i masą serową. Zwiń i ułóż w wysmarowanej masłem foremce.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto piecz ok. 50 minut.
- Wystudzoną struclę posmaruj lukrem i posyp bakaliami.