Rewelacyjne ciasto mocno cytrynowe - rozkoszne orzeźwienie w ustach!
2021-04-13

łatwy
0 min
4
Ciasto mocno cytrynowe jest prawdziwie orzeźwiające i bardzo smaczne. Idealne dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. W razie potrzeby, odpowiednio ozdobione, może z powodzeniem zastąpić mazurek wielkanocny.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 110 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- szczypta soli
- Masa cytrynowa:
- 4 duże jajka
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 cytryny – otarta skórka i wyciśnięty sok
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
- Do posypania:
- 1 szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać żółtko i cukier, zmiksować. Mąki, sól, proszek i skórkę z cytryny wymieszać i wsypać do masy maślanej, zmiksować. Ciasto powinno przypominać kruszonkę.
- Ciastem wylepić prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 min w 180ºC. Podpieczone ciasto wyjąć.
- Przygotować masę cytrynową: do dużej miski wbić jajka, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia sok, skórkę z cytryny i kwasek cytrynowy, zmiksować. Powinna powstać luźna, gładka masa.
- Na podpieczone ciasto wlać masę cytrynową. Piec w 175 st.C. z termoobiegiem przez 25-30 min.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Zimne ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty ostrym nożem.