Rewelacyjne ciasto mocno cytrynowe - rozkoszne orzeźwienie w ustach!

2021-04-13
Rewelacyjne ciasto mocno cytrynowe - rozkoszne orzeźwienie w ustach!
Autor: Shutterstock Ciasto mocno cytrynowe jest  rewelacyjnie orzeźwiające.
łatwy
0 min
4

Ciasto mocno cytrynowe jest  prawdziwie orzeźwiające i bardzo smaczne. Idealne dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. W razie potrzeby, odpowiednio ozdobione, może z powodzeniem zastąpić mazurek wielkanocny.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 110 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • Masa cytrynowa:
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 cytryny – otarta skórka i wyciśnięty sok
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
  • Do posypania:
  • 1 szklanka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać żółtko i cukier, zmiksować. Mąki, sól, proszek i skórkę z cytryny wymieszać i wsypać do masy maślanej, zmiksować. Ciasto powinno przypominać kruszonkę.
  • Ciastem wylepić prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 min w 180ºC. Podpieczone ciasto wyjąć.
  • Przygotować masę cytrynową: do dużej miski wbić jajka, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia sok, skórkę z cytryny i kwasek cytrynowy, zmiksować. Powinna powstać luźna, gładka masa.
  • Na podpieczone ciasto wlać masę cytrynową. Piec w 175 st.C. z termoobiegiem przez 25-30 min.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Zimne ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty ostrym nożem.