Racuchy ziemniaczane z jabłkami: przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Racuchy ziemniaczane z jabłkami wbrew pozorom nie są bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości racuchy zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin, minerałów, błonnika i zdrowego białka.
Ziemniaki do Europy trafiły z Ameryki Południowej, z Peru, dopiero w XVI wieku, a do Polski 100 lat później. Otrzymała je w darze od swego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia.
Dziś w wielu polskich domach ziemniaki są podstawą obiadu. Każdy z nas zjada co roku około 130 kilogramów tych warzyw.
SKŁADNIKI
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- 250 g jabłek,
- 2 jajka,
- 20 g masła,
- 5 łyżek mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- pojemnik kwaśnej śmietany lub opakowanie serka homogenizowanego,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- cynamon,
- cukier waniliowy.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ostudzone i zmielone w prasce lub maszynce do mięsa ziemniaki dokładnie wymieszać z masłem utartym wcześniej z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
- Zagnieść ciasto, dodając do niego jabłka starte na tarce do jarzyn, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.
- Następnie z tak powstałej masy uformować małe owalne racuchy. Obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić na dobrze rozgrzany głęboki tłuszcz.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym wyjąć racuchy łyżką cedzakową i położyć na bibułkę, by dokładnie odsączyć tłuszcz.
- Podawać je ze śmietaną lub serkiem homogenizowanym wymieszanym z cukrem waniliowym. Ważne, by wcześniej śmietanę lub serek odcedzić z nadmiaru serwatki.
- Na końcu danie polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać mielonym cynamonem.