Racuchy drożdżowe z wiśniami: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Racuchy z wiśniami to propozycja nie tylko dla łasuchów. Sprawdzają się jako deser, można je podać zarówno na słodkie śniadanie, a także na obiad czy kolację. Wypróbuj nasz przepis na placki z wiśniami.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 dag drożdży
- 5 dag masła
- wiśnie
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zrób rozczyn - drożdże rozetrzyj z częścią cukru, dodaj ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, zamieszaj i zostaw do wyrośnięcia.
- Masło roztop, wystudź. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i nadal ubijając dodawaj żółtka.
- Do wyrośniętego rozczynu wsyp resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrób ciasto. Wymieszaj.
- Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Uformuj małe kulki, w środek włóż 3 wiśnie bez pestek, zlep.
- Smaż na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.