Racuchy drożdżowe z wiśniami: przepis

2021-03-29
Racuchy drożdżowe z wiśniami: przepis
Autor: photos.com Racuchy drożdżowe wymagają co prawda nieco więcej zachodu, niż te na proszku do pieczenia, ale dłużej zachowują świeżość i są zdrowsze dla osób, które nie tolerują proszku.
łatwy
30 min
4

Racuchy z wiśniami to propozycja nie tylko dla łasuchów. Sprawdzają się jako deser, można je podać zarówno na słodkie śniadanie, a także na obiad czy kolację. Wypróbuj nasz przepis na placki z wiśniami.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • wiśnie
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zrób rozczyn - drożdże rozetrzyj z częścią cukru, dodaj ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, zamieszaj i zostaw do wyrośnięcia.
  • Masło roztop, wystudź. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i nadal ubijając dodawaj żółtka.
  • Do wyrośniętego rozczynu wsyp resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrób ciasto. Wymieszaj.
  • Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • Uformuj małe kulki, w środek włóż 3 wiśnie bez pestek, zlep.
  • Smaż na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem.