Pulchniutkie racuchy z jabłkami. Prosty przepis na racuchy z jabłkiem na śniadanie lub podwieczorek
2023-09-14
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Racuchy z jabłkami to smak dzieciństwa, który większość z nas wspomina z rozrzewnieniem. Delikatne, miękkie placuszki, z kawałkami soczystego jabłka wewnątrz i mgiełką cukru pudru na wierzchu smakują świetnie. Racuchy z jabłkiem można przygotować z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem proszku do pieczenia. Ten drugi sposób na racuchy z jabłek jest znacznie szybszy - to pomysł na ekspresowy podwieczorek lub słodkie śniadanie. Sprawdź, jak zrobić pyszne racuchy z jabłkami.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki
- 3-4 jabłka lub szklanka jabłek prażonych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- olej do smażenia
- liście świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka mieszamy z solą, cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia.
- Dajemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Jabłka kroimy na średniej wielkości kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka krojone dodajemy od razu, jabłka starte dobrze jest nieco odcisnąć z nadmiaru soku.
- Ciasto z jabłkami mieszamy, aby owoce równomiernie się rozłożyły w masie.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
- Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej.
- Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem i dekorujemy liśćmi mięty.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Galeria: Co zrobić z jabłek? TOP 15 przepisów na jabłka