Pulchniutkie racuchy z jabłkami. Prosty przepis na racuchy z jabłkiem na śniadanie lub podwieczorek

2023-09-14
Racuchy z jabłkami
Autor: Shutterstock Racuchy z jabłkami to świetny pomysł np. na śniadanie dla dzieci.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Racuchy z jabłkami to smak dzieciństwa, który większość z nas wspomina z rozrzewnieniem. Delikatne, miękkie placuszki, z kawałkami soczystego jabłka wewnątrz i mgiełką cukru pudru na wierzchu smakują świetnie. Racuchy z jabłkiem można przygotować z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem proszku do pieczenia. Ten drugi sposób na racuchy z jabłek jest znacznie szybszy - to pomysł na ekspresowy podwieczorek lub słodkie śniadanie. Sprawdź, jak zrobić pyszne racuchy z jabłkami.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3-4 jabłka lub szklanka jabłek prażonych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • olej do smażenia
  • liście świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka mieszamy z solą, cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia.
  • Dajemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  • Jabłka kroimy na średniej wielkości kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłka krojone dodajemy od razu, jabłka starte dobrze jest nieco odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Ciasto z jabłkami mieszamy, aby owoce równomiernie się rozłożyły w masie.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
  • Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej.
  • Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • Posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem i dekorujemy liśćmi mięty.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Galeria: Co zrobić z jabłek? TOP 15 przepisów na jabłka