Przynęta brzyduli - przepyszne ciasto, które skusi każdego

Przynęta brzyduli
Autor: Shutterstock Przynęta brzyduli prezentuje się bardzo kusząco.
łatwy
50 min
12

Przynęta brzyduli to pyszny deser o niezapomnianym smaku. Aromatyczny korzenny biszkopt, masa grysikowa, delikatny krem z mascarpone i dżem malinowy tworzą świetną kompozycję, której bardzo trudno się oprzeć.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Masa grysikowa:
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • Masa serowa:
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 0,5 kostki masła
  • Oraz:
  • 1 opakowanie cienkich ciasteczek imbirowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej oraz partiami dodawać mąkę.
  • Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej kasza manną, piec 30 minut w 180 st. C.
  • Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy wyłączyć gaz, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na pół godziny.
  • Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i tortownicy, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Cukier rozpuścić w mleku i ugotować na nim gęstą mannę, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
  • Masło utrzeć na jasną masę, dodawać po łyżce zimnej kaszy i mieszać.
  • Masło do masy serkowej również utrzeć, gdy będzie puszyste dodać ser i konfiturę, dokładnie połączyć składniki.
  • Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny ułożyć w tortownicy i posmarować masą grysikową.
  • Na nią wyłożyć warstwę ciasteczek imbirowych i posmarować je masą z mascarpone.
  • Na wierzch położyć drugi biszkopt i rozsmarować resztę masy grysikowej. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Super pomysły na ciasta na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej