Przynęta brzyduli - przepyszne ciasto, które skusi każdego
2021-11-18
łatwy
50 min
12
Przynęta brzyduli to pyszny deser o niezapomnianym smaku. Aromatyczny korzenny biszkopt, masa grysikowa, delikatny krem z mascarpone i dżem malinowy tworzą świetną kompozycję, której bardzo trudno się oprzeć.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczka przyprawy do piernika
- Masa grysikowa:
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kostka masła
- Masa serowa:
- 1 małe opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki konfitury malinowej
- 0,5 kostki masła
- Oraz:
- 1 opakowanie cienkich ciasteczek imbirowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej oraz partiami dodawać mąkę.
- Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej kasza manną, piec 30 minut w 180 st. C.
- Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy wyłączyć gaz, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na pół godziny.
- Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i tortownicy, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Cukier rozpuścić w mleku i ugotować na nim gęstą mannę, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć na jasną masę, dodawać po łyżce zimnej kaszy i mieszać.
- Masło do masy serkowej również utrzeć, gdy będzie puszyste dodać ser i konfiturę, dokładnie połączyć składniki.
- Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny ułożyć w tortownicy i posmarować masą grysikową.
- Na nią wyłożyć warstwę ciasteczek imbirowych i posmarować je masą z mascarpone.
- Na wierzch położyć drugi biszkopt i rozsmarować resztę masy grysikowej. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?