Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatników i kajmaku

Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatników i kajmaku
Autor: Shutterstock.com Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatników i kajmaku
łatwy
30 min
8

Tak łatwo jeszcze nie było! To niesamowicie smaczne ciasto zrobisz w kwadrans i to bez pieczenia. Wystarczy zmieszać pokruszone herbatniki lub inne kruche ciasteczka oraz specjalny krem na bazie kajmaku. Koniecznie wypróbuj łatwy przepis na najprostsze ciasto świata! Chcesz zrobić wrażenie na domownikach? Ciasto przygotuj w formie na babkę.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto bez pieczenia:
  • 600 g kruchych ciastek lub herbatników
  • 500 g gotowego kajmaku
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki soli.
  • 100 g migdałów, blanszowanych i uprażonych na suchej patelni
  • Na polewę do ciasta:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastka pokruszyć palcami. Lub włożyć je do torebki strunowej i pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. 
  • Kajmak zmiksować z miękkim masłem, śmietaną  i szczyptą soli na jednolity krem.
  • Migdały uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć, przełożyć je do blendera i rozdrobnić. 
  • Posiekane migdały dodać do kremu. Wymieszać. 
  • Do kremu dodać połowę pokruszonych herbatników. Wymieszać. Następnie dodać pozostałe ciasteczka i jeszcze raz wymieszać. 
  • Formę do babki wyłożyć folią spożywczą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę z ciastek i kremu. Wyrównać powierzchnię. Okryć folią. 
  • Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężało. 
  • Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować polewę. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zmiksować rozpuszczoną czekoladę ze skondensowanym mlekiem i ekstraktem wanilii. 
  • Schodzoną babkę wyjąć z formy i odwinąć z folii. Polać jeszcze ciepłą polewą. 
  • Podawać do czarnej kawy lub mocnej herbaty. Smacznego! 
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej