Połącz krem budyniowy i groszek ptysiowy. Karpatka dla opornych to nasz hit

Karpatka dla opornych
Autor: Shutterstock Karpatka dla opornych to bardzo łatwy do przygotowania deser bez piecznia.
łatwy
30 min
10

KArpatka na groszku ptysiowym to taki deser dla opornych. Jest tak prosta do przygotowania, ze poradzi sobie z nią nawet dziecko. A przy tym jest bardzo smaczna, bo groszek lekki groszek ptysiowy świetnie "gra" z słodkim, ciężkawym kremem budyniowym. 

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania (ok 100 g każde) groszku ptysiowego
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować z cukrem i ugotować na nim gesty budyń.
  • Naczynie z budyniem przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
  • Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Miękkie masło zmiksować - powinno być jasne i puszyste.
  • Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  • Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na dno wysypać groszek ptysiowy, aby pokrył je ścisłą, równomierną warstwą.
  • Na groszek wyłożyć krem budyniowy. Całość posypać kolejną warstwą groszku.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ścisnęło.
  • Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej