Połącz krem budyniowy i groszek ptysiowy. Karpatka dla opornych to nasz hit

2023-02-09 11:40

KArpatka na groszku ptysiowym to taki deser dla opornych. Jest tak prosta do przygotowania, ze poradzi sobie z nią nawet dziecko. A przy tym jest bardzo smaczna, bo groszek lekki groszek ptysiowy świetnie "gra" z słodkim, ciężkawym kremem budyniowym. 

Karpatka dla opornych

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Karpatka dla opornych to bardzo łatwy do przygotowania deser bez piecznia.
łatwy
30 min
10

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania (ok 100 g każde) groszku ptysiowego
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować z cukrem i ugotować na nim gesty budyń.
  • Naczynie z budyniem przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
  • Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Miękkie masło zmiksować - powinno być jasne i puszyste.
  • Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  • Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na dno wysypać groszek ptysiowy, aby pokrył je ścisłą, równomierną warstwą.
  • Na groszek wyłożyć krem budyniowy. Całość posypać kolejną warstwą groszku.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ścisnęło.
  • Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...