Połącz krem budyniowy i groszek ptysiowy. Karpatka dla opornych to nasz hit
2023-02-09
łatwy
30 min
10
KArpatka na groszku ptysiowym to taki deser dla opornych. Jest tak prosta do przygotowania, ze poradzi sobie z nią nawet dziecko. A przy tym jest bardzo smaczna, bo groszek lekki groszek ptysiowy świetnie "gra" z słodkim, ciężkawym kremem budyniowym.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania (ok 100 g każde) groszku ptysiowego
- 1 kostka masła
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować z cukrem i ugotować na nim gesty budyń.
- Naczynie z budyniem przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
- Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Miękkie masło zmiksować - powinno być jasne i puszyste.
- Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
- Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno wysypać groszek ptysiowy, aby pokrył je ścisłą, równomierną warstwą.
- Na groszek wyłożyć krem budyniowy. Całość posypać kolejną warstwą groszku.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ścisnęło.
- Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach