Placek ze śliwkami i kruszonką: dobry, sprawdzony przepis

2021-03-29
AN
jak_zrobic_smaczny_placek_ze.jpg
Autor: photos.com Placek ze śliwkami to hit wśród letnich i jesiennych deserów
łatwy
35 min
4

Ciasto ze śliwkami smakuje każdemu i pasuje zarówno na zwykły deser, jak i podane do kawy w gronie przyjaciół. Póki są śliwki w sklepach - ciesz się tym ciastem i je piecz choćby i co kilka dni!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru (do odmierzania używam naczynia o pojemności 250 ml),
  • 4 jajka,
  • 250 dkg margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • ok. 3/4 kg śliwek.
  • Kruszonka:
  • po pół szklanki mąki i cukru,
  • 50 dkg margaryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ciasta rozpocznij od zrobienia kruszonki, którą trzeba wstawić na trochę do lodówki. Wymieszaj więc składniki, możesz dodać garść wiórków kokosowych.
  • Rozpuść margarynę i zostaw do ostygnięcia. Po zrobieniu kruszonki - przygotuj śliwki.
  • Po umyciu przekrój je na połówki, pozbądź się pestek.
  • Teraz czas na właściwe ciasto. Zacznij od utarcia jajek z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Możesz oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem i ubić pianę z jajek.
  • Połącz żółtka z pianą, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, powoli wlej rozpuszczony tłuszcz.
  • Miksuj składniki (jeśli ciasto jest za gęste, dolej trochę mleka).
  • Ciasto wlej do formy o rozmiarach ok. 25x35 cm.
  • Śliwki układaj skórką do dołu.
  • Piecz w piekarniku o temp. ok. 170 stopni, po ok. 45 minutach posyp je kruszonką.
  • Ciasto powinno się piec ok godziny
AN