Placek ze śliwkami i kruszonką: dobry, sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ciasto ze śliwkami smakuje każdemu i pasuje zarówno na zwykły deser, jak i podane do kawy w gronie przyjaciół. Póki są śliwki w sklepach - ciesz się tym ciastem i je piecz choćby i co kilka dni!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru (do odmierzania używam naczynia o pojemności 250 ml),
- 4 jajka,
- 250 dkg margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- ok. 3/4 kg śliwek.
- Kruszonka:
- po pół szklanki mąki i cukru,
- 50 dkg margaryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ciasta rozpocznij od zrobienia kruszonki, którą trzeba wstawić na trochę do lodówki. Wymieszaj więc składniki, możesz dodać garść wiórków kokosowych.
- Rozpuść margarynę i zostaw do ostygnięcia. Po zrobieniu kruszonki - przygotuj śliwki.
- Po umyciu przekrój je na połówki, pozbądź się pestek.
- Teraz czas na właściwe ciasto. Zacznij od utarcia jajek z cukrem i cukrem waniliowym.
- Możesz oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem i ubić pianę z jajek.
- Połącz żółtka z pianą, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, powoli wlej rozpuszczony tłuszcz.
- Miksuj składniki (jeśli ciasto jest za gęste, dolej trochę mleka).
- Ciasto wlej do formy o rozmiarach ok. 25x35 cm.
- Śliwki układaj skórką do dołu.
- Piecz w piekarniku o temp. ok. 170 stopni, po ok. 45 minutach posyp je kruszonką.
- Ciasto powinno się piec ok godziny