Placek kokosowy: prosty przepis na placek kokosowy

Placek kokosowy: prosty przepis na placek kokosowy
Autor: Shutterstock Placek kokosowy jest niesłychanie prosty do przygotowania.
łatwy
25 min
4

Placek kokosowy przypadnie do gustu i dzieciom i dorosłym. Robiąc go pamiętaj, że w placku kokosowym ważną sprawą jest, aby wiórki był świeże. Bo to gwarantuje, że po upieczeniu placek będzie smaczniejszy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 25 dag margaryny lub masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 5-6 jajek,
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 5 łyżek słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka mąki
  • margaryna lub masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę lub masło z cukrem utrzyj na pianę. Dodawaj  po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao, mleko. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszaj.

  • Przygotuj nadzienie dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.
  • Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną włóż do formy posmarowanej margaryną lub masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i na niej równomiernie rozłóż nadzienie. Przykryj drugą częścią ciasta.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 45 minut.
Marcin Szczepański
więcej