Placek kokosowy: prosty przepis na placek kokosowy
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Placek kokosowy przypadnie do gustu i dzieciom i dorosłym. Robiąc go pamiętaj, że w placku kokosowym ważną sprawą jest, aby wiórki był świeże. Bo to gwarantuje, że po upieczeniu placek będzie smaczniejszy.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag cukru pudru,
- 25 dag margaryny lub masła,
- 3 łyżki mleka,
- 5-6 jajek,
- 3-4 łyżki ciemnego kakao (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 20 dag cukru pudru,
- 5 łyżek słodkiej śmietany,
- 1 łyżka mąki
- margaryna lub masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę lub masło z cukrem utrzyj na pianę. Dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao, mleko. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszaj.
Przygotuj nadzienie dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.- Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną włóż do formy posmarowanej margaryną lub masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i na niej równomiernie rozłóż nadzienie. Przykryj drugą częścią ciasta.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 45 minut.