Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami

2021-03-29
Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub podwieczorek w upalny dzień. Lekkie ciasto naleśnikowe, bardziej przypominające omlet niż biszkopt i świeże, soczyste owoce to duet doskonały. Przygotowanie jest bardzo proste, jeśli będziecie stosować się do wskazówek. Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g truskawek
  • 250 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sól
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki pozbawić szypułek. Ewentualnie wyciąć twarde środki. Jagody przebrać. 
  • Zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem owoców.
  • Ciasto odstawić na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
  • Żaroodporną formę posmarować masłem, owoce ułożyć na dnie, zalać je ciastem.
  • Piec 45 minut w temp. 170°C. Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.