Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub podwieczorek w upalny dzień. Lekkie ciasto naleśnikowe, bardziej przypominające omlet niż biszkopt i świeże, soczyste owoce to duet doskonały. Przygotowanie jest bardzo proste, jeśli będziecie stosować się do wskazówek. Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g truskawek
- 250 g jagód lub borówek amerykańskich
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sól
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki pozbawić szypułek. Ewentualnie wyciąć twarde środki. Jagody przebrać.
- Zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem owoców.
- Ciasto odstawić na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
- Żaroodporną formę posmarować masłem, owoce ułożyć na dnie, zalać je ciastem.
- Piec 45 minut w temp. 170°C. Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.