Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i kokosową kruszonką
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Obłędnie pyszne ciasto twarogowe z jabłkami i kokosową kruszonką uwiedzie smakiem twoich bliskich. Wilgotne ciasto, doskonałe nadzienie i chrupiąca słodycz kokosa na wierzchu. Po zjedzeniu kawałka tego wyśmienitego ciasta życie jest dużo strawniejsze!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 150 g twarogu półtłustego
- 50 g masła
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 400 g jabłek
- Kokosowa kruszonka:
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku, nie przestając ubijać. Dodać pokruszony twaróg, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Powstanie gęste ciasto, którym wykładamy dno i boki formy do pieczenia.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, zwilżyć sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały.
- Cząstki jabłek ułożyć na cieście.
- W rondelku zagrzać masło razem z cukrem i mlekiem. Gdy cukier się rozpuści, dodać wiórki kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
- Polewę kokosową wylać na jabłka.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec około 40 minut.
- Ciasto wyjąć i ostudzić.