Murzynek z wiśniami: przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Murzynek z wiśniami
Autor: Shutterstock Murzynek to ciasto czekoladowe, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu
łatwy
80 min
4

Murzynek z wiśniami to pyszne ciasto czekoladowe, które można upiec zarówno na podwieczorek, jak i rodzinne przyjęcie. Dodatek wiśni sprawi, że nie będzie mdłe i zbyt słodkie.

Czarne z wiśniami

Babeczki wiśniowe serca 

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem 

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30-40 dag drylowanych wiśni (świeżych, z kompotu, syropu albo mrożonych)
  • tabliczka czekolady z odrobiną mleka na polewę lub gotowa polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztapiamy w garnku masło i stale je mieszając, dodajemy cukier, kakao i wodę.
  • Kiedy powstanie jednolita masa, zdejmujemy garnek z płyty i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Potem dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Znów dokładnie mieszamy masę.
  • Białka ubijamy na pianę, łączymy ją delikatnie z ciastem i przelewamy na blachę. Na wierzchu układamy wiśnie.
  • Pieczemy ciasto około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche. Jeśli tak - gotowe.
  • Gdy ciasto trochę ostygnie, rozprowadzamy na wierzchu polewę czekoladową. Z bitą śmietaną też jest pyszne!