Murzynek z kokosową masą - ulepszona wersja popularnego ciasta
2022-05-10
łatwy
45 min
8
Murzynek z masą kokosową to ulepszona wariacja na temat popularnego ciasta murzynek, który zmienia się w odświętny torcik za przyczyną kremu kokosowego. Kombinacja czekoladowego ciasta i kokosowego dodatku zawsze się sprawdza - wiedzą o tym producenci popularnych batoników.
SKŁADNIKI
- ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Masa kokosowa:
- 4 białka
- 20 dag cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- ew. 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę lub masło, wodę, cukier i kakao zagotować w garnku, do momentu, aż cukier się rozpuści. Z tego odlać 1/2 szklanki na polewę.
- Resztę lekko przestudzić, a następnie dodać żółtka, zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Na koniec dodać pianę z 4 białek, nie miksować, ale delikatnie wymieszać szpatułką.
- Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotować masę kokosową - białka ubić na sztywno. Do piany stopniowo dosypywać cukier (i ewentualnie wlać sok cytrynowy) ciągle ubijając. Pianę wymieszać z wiórkami kokosowymi.
- Na połowie ciasta w formie rozłożyć równomiernie masę kokosową. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto i równo je rozsmarować.
- Piec około 50 minut w temp. 200ºC. Lekko ciepłe ciasto polać odlaną wcześniej polewą. Jeśli chcemy, by ciasto prezentowało się bardziej odświętnie, możemy jeszcze jego wierzch udekorować przed podaniem bitą śmietaną.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?