Mocno czekoladowe ciasto NEMEZIS - uczta dla czekoladoholików

Ciasto nemezis
Autor: Shutterstock Ciasto nemezis ma kremową konsystencję i mocno czekoladowy smak.
łatwy
35 min
10

Dieta bezglutenowa

Ciasto NEMEZIS to prawdziwa czekoladowa eksplozja. Nie zawiera w sobie mąki, więc jest wilgotne i kremowe. Smakuje bardziej jak truflowe czekoladki - tak jak one jest mocno czekoladowe i tak samo przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Jest niesamowite, fantastyczne i jedyne w swoim rodzaju. Pasuje i na co dzień, i na szczególne okazje. To obowiązkowy deser dla wszystkich prawdziwych miłośników czekolady.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 1 kostka masła
  • (opcjonalnie) owoce i bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej - do rondla wlej nieco wody i zagotuj. Na rondlu z gotującą się wodą postaw miskę z masłem i połamaną czekoladą, tak aby woda nie dotykała dna miski.
  • Podgrzewaj na niedużym ogniu aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą, mieszaj od czasu do czasu, aby składniki dobrze się połączyły, zdejmij z ognia.
  • 1 szklankę cukru wymieszaj w rondlu z niepełną szklanką wody, podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie syrop. 
  • Gorący syrop wymieszaj z mieszaniną masła i czekolady. Odstaw.
  • Jajka ubij z pozostałym cukrem na puszystą masę. Miksuj na dużych obrotach przez ok 10 min. 
  • Następnie zmniejsz obroty mikser i cały czas ubijając wlej do jajek cienkim strumieniem ciepłą mieszankę czekoladową.
  • Następnie ponownie zwiększ obroty i miksuj aż do całkowitego połączenia składników. Objętość masy zmniejszy się nieco.
  • Przygotuj 2 tortownice - mniejszą (ok. 22-24 cm średnicy) i większą ok (28 cm średnicy).
  • Mniejsza blaszkę dokładnie zabezpiecz folią aluminiową z zewnątrz, najlepiej całą dokładnie ją owiń. Wnętrze wyłóż papierem do pieczenia.
  • Do małej blaszki przelej masę czekoladową i wstaw ją do większej blaszki. Dużą tortownicę wypełnij do połowy wysokości małej tortownicy gorącą wodą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok 40 min, aż ciasto będzie dobrze ścięte i sprężyste.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Galeria: 9 przepisów na świąteczne pierniczki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej