Malinowa tarta z kremem - jak zrobić?
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Tarta z malinami to znakomity deser na lato, zwłaszcza, gdy receptura pochodzi z programu "Słodka rywalizacja" TVN Style. Sprawdź jak przygotować te malinowe słodkości.
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Sernik malinowy na zimno
Tarta z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry
Ciasto z malinami i borówkami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
- 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- KREM:
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 jajka
- maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę na tartę posmarować grubo masłem.
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.
- Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując ciasta tak, aby placek miał grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).
- Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
- Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
- Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
- Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.