Malinowa tarta z kremem - jak zrobić?

2021-03-26
Tarta z malinami
Autor: mat. promocyjne Pyszne ciasto z kremem i malinami.
łatwy
30 min
4

Tarta z malinami to znakomity deser na lato, zwłaszcza, gdy receptura pochodzi z programu "Słodka rywalizacja" TVN Style. Sprawdź jak przygotować te malinowe słodkości.

Tarta brzoskwiniowo-malinowa

Sernik malinowy na zimno

Tarta z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry

Ciasto z malinami i borówkami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
  • 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • KREM:
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 jajka
  • maliny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę na tartę posmarować grubo masłem.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.
  • Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując ciasta tak, aby placek miał grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).
  • Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
  • Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
  • Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
  • Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.