Malinowa rolada bezowa: przepis

Joanna Anczura
Malinowa rolada bezowa
Autor: thinkstockphotos.com Roladę bezową przed podaniem warto udekorować świeżymi owocami i miętą.
łatwy
30 min
4

Malinowa rolada bezowa to deser pyszny i wykwintny zarazem. Kruchość bezy wraz z delikatnością serka mascarpone i aromatem dojrzałych malin zadowolą niejednego łasucha. Wypróbuj w swojej kuchni przepis na malinową roladę bezową.

Tarta brzoskwiniowo-malinowa

Ciasto malinowo-migdałowe

Sernik malinowy na zimno

Ciasto jogurtowe z malinami

Sernik malinowo-porzeczkowy

SKŁADNIKI

  • 6 białek
  • 30 dag drobnego cukru + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka białego octu winnego
  • 1/2 kg malin
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • W naczyniu ubij białka na sztywną pianę i, powoli dodając cukier, ubijaj dalej aż do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Na koniec dodaj mąkę i ocet i miksuj jeszcze 2 minuty.
  • Masę wyłóż na papier i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C.
  • Upieczoną bezę wystudź i wyłóż na arkusz papieru do pieczenia, obsypany cukrem pudrem.
  • Mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 2 łyżkami cukru na dość sztywną masę i wymieszaj z połową malin.
  • Masę wyłóż na bezę, rozsmaruj i delikatnie, pomagając sobie papierem, zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłódź w lodówce. Resztę malin zmiksuj i polewaj nimi porcje rolady.
Joanna Anczura