Lekka tarta cytrynowa
2023-04-17
średni
45 min
4
Lekka tarta cytrynowa to efektowny deser, który smakuje przez cały rok. Kruche ciasto rozpływające się w ustach i orzeźwiająca cytrynowa masa to idealne połączenie. Tarta cytrynowa świetnie pasuje do kawy i czarnej herbaty. W tarcie cytrynowej zagustują i dzieci, i dorośli.
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 żółtko
- sól
- do posypania ciasta: 1 łyżka cukru pudru
- do dekoracji ciasta: 8-10 plasterków cytryny
- Masa cytrynowa:
- 2 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto.
- Przygotowujemy masę. Cytryny szorujemy szczoteczką, parzymy. Na tarce z małymi otworkami ścieramy skórkę z cytryn, po czym wyciskamy sok.
- Masło topimy na patelni.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę, letnie masło i starannie całość mieszamy.
- Tortownicę wylepiamy kruchym ciastem i wlewamy do środka masę cytrynową.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.
- Gotowy wypiek studzimy, posypujemy cukrem pudrem i przybieramy cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego