Langosze: przepis na kultowy węgierski street food
2021-11-11
łatwy
30 min
4
Langosze - płaskie placki drożdżowe wywodzą się z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Najczęściej podawane są z masłem czosnkowym ( lub sosem czosnkowym) albo ze śmietaną i serem. Niektórzy polewają je dodatkowo sosem pomidorowym lub keczupem. Powszechnie lubiane langosze można spotkać nie tylko w restauracjach i barach, sprzedawane są także w ulicznych budkach – zresztą nie tylko na Węgrzech, ale również w Bratysławie i Wiedniu.
SKŁADNIKI
- 30 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 400 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki
- 3 łyżeczki oleju
- sól
- 1/2 l oleju do głębokiego smażenia
- 1/2 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
- Wysypać mąkę do miski, w środku zrobić zagłębienie i wlać do niego zaczyn drożdżowy i olej.
- Wyrobić ciasto, dolewając po trochu resztę mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i nakryć w ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
- Czekając, aż ciasto wyrośnie przygotować masełko czosnkowe: połączyć masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i wymieszać z natką pietruszki.
- Na głęboką patelnię wylać olej na wysokość 4-5 cm.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować w dłoniach cienkie placki. Smażyć je z obydwu stron na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać gorące posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane startym żółtym serem.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!