Wykwintne kruche babeczki z jabłkami i żurawiną: przepis na eleganckie ciastka
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kruche babeczki z jabłkiem i żurawiną prezentują się niezwykle elegancko na stole. Wydają się zbyt trudne do przygotowania, ale to tylko pozory. Babeczki wymagają tylko foremek do ich przygotowania, cała reszta nie powinna nikomu sprawić problemu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 3-4 łyżki dżemu żurawinowego lub borówki do mięs
- łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masło i całość posiekaj nożem na piasek.
- Dodaj jajko oraz śmietanę lub jogurt, zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i schłodź przez co najmniej 30 minut.
- Umyte jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do garnka podlej odrobiną wody i upraż na małym ogniu często mieszając. Dodaj dżem żurawinowy lub borówki, wymieszaj i jeśli masa stała zbyt rzadka, lekko odparuj,
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm, wytnij 15 kółek o średnicy większej niż foremki i 15 kółek o średnicy foremek. Większymi kółkami wylep foremki, włóż jabłka u przykryj pozostałymi, mniejszymi kółkami, lekko je dociskając.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 180ºC.