Kopa śląska: obłędny przepis na kokosowy deser z twistem z Ornontowic [LATO Z RADIEM]
2022-05-24
łatwy
45 min
4
Kopa ornontowicka to mało znany poza Śląskiem przepis na rewelacyjne ciasto kokosowe z procentami. Kopa ornontowicka wygrywa regularnie konkursy kulinarne, można ją dostać w ornontowickich i mikołowskich cukierniach. A wymyśliły ją panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, z Magdaleną Owczarek na czele. Oto przepis na doskonały deser dla dorosłych!
SKŁADNIKI
- Na kokosowe beziki:
- 6 białek z jajek o temperaturze pokojowej
- 12 łyżek drobnego cukru
- 400 g wiórków kokosowych
- Na krem:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 250 ml słodkiej śmietanki 36%
- oraz
- 1 puszka ananasa
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 200 ml spirytusu
- Na dekorację:
- gorzka czekolada, starta lub stopiona
- orzechy włoskie, uprażone i posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy w ciepłej kąpieli wodnej, wstawiamy garnek do drugiego garnka z ciepłą wodą, z cukrem na sztywną bielejącą pianę, dosypujemy wiórki cały czas ubijając.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st, płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy placki różnej wielkości tak, aby po upieczeniu stworzyły kopiec.
- Pieczemy wszystkie do zezłocenia, studzimy.
- W tym czasie przygotowujemy krem: miksujemy masło, osobno ucieramy jajka z cukrem, które cienką strużką wlewamy do miksowanego tłuszczu. Pod koniec dolewamy powoli spirytus.
- Kroimy ananas i pozostałe bakalie w kostkę, dokładamy do masy, mieszamy.
- Ostudzone placki bezowe nasączamy sokiem z ananasa, przekładamy masą.
- Ubijamy śmietankę na sztywno, pokrywamy nią utworzony kopiec i posypujemy tartą lub polewamy stopioną ciemną czekoladą.
- Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki zaczęły się przenikać. Smacznego!