Karpatka z truskawkami pyszna wersja popularnego deseru
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Wypróbuj przepis na karpatkę z truskawkami, pyszne ciasto ptysiowe z kremem budyniowym i świeżymi kawałkami owoców. Idealna na letni deser. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą karpatkę z masą budyniową. Oto sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto na pewno się uda.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- pół kostki margaryny
- 5 jaj
- Krem:
- 3 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- pół kostki masła
- ewentualnie spirytus do smaku
- truskawki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny, wsypać mąkę i cały czas mieszać do powstania gładkiego ciasta. Wystudzić i w powstałe ciasto wetrzeć jajka (dodawać pojedynczo).
- Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 35-40 minut. Należy pamiętać, aby piekarnik dobrze nagrzać przed pieczeniem, inaczej ciasto nie wyrośnie.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera lub w makutrze i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń. Na koniec do utartej masy wlać spirytus do smaku.
- Upieczone ciasta przełożyć kremem. Na kremie poukładać truskawki (ilość według uznania). Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?