Gruszki zapiekane w cieście z syropem klonowym
2021-03-29
średni
40 min
4
Świeże gruszki szczególnie upodobały sobie desery. Podajemy przepis na gruszki zapiekane w cieście z syropem klonowym. Takim przysmakiem można podbić serce ukochanej osoby!
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła (lub dobrej margaryny)
- 2 duże jajka
- ok. 30 dag twardych gruszek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść masło i odstaw, by ostygło. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj 3 łyżki cukru oraz sól. Wymieszaj.
- W garnuszku wymieszaj jogurt, rozpuszczone i schłodzone masło (lub margarynę) oraz jajka. Dodaj do miski z mąką. Dokładnie wymieszaj.
- Obierz gruszki. Podziel je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plasterki (o grubości ok. 1/2 cm). Gruszki włóż do rondelka, skrop sokiem z cytryny, posyp połową cukru. Dokładnie wymieszaj, by cukier dokładnie otoczył owoce.
- Na patelni (o średnicy ok. 25 cm) rozgrzej tłuszcz. Ułóż na patelni gruszki. Posyp je resztą cukru. Smaż gruszki przez ok. 8 minut, aż zmiękną, a cukier zacznie się złocić.
- Przełóż ostrożnie gruszki do formy starannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej na gruszki przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wierzch ciasta powinien przybrać ładny złoty kolor.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Przyłóż do formy deskę (w całości musi zakrywać formę) i mocno ją przytrzymując, szybko odwróć formę, tak żeby całe ciasto leżało teraz na desce.
- Podziel ciasto na porcje. Każdą polej syropem klonowym.