Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Egipski tort migdałowy jest słodki i pyszny. Po prostu palce lizać! Delikatne ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem cukierniczym to prawdziwe arcydzieło. A przecież tak łatwo go zrobić!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na placki:
- 9 białek kurzych jaj
- 7,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 150 g mielonych migdałów
- Na krem:
- 10 żółtek kurzych jaj
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 350 ml mleka
- 170 g masła
- Na krem z karmelem i płatkami migdałowymi:
- 350 ml śmietany 30% tłuszczu
- 200 g cukru
- 120 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od kremu: miksujemy żółtka z cukrem, mąką, cukrem wanilinowym i mlekiem.
- Mieszaninę podgrzewamy, cały czas mieszając i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko płyn zacznie się podnosić, zdjąć z ognia i jeszcze 2 minuty mieszać. Ostudzić.
- Gdy masa ostygnie, dodać do niej masło pokrojone na kawałki i ubić razem na puszysty krem.
- W czasie gdy krem stygnie, zajmujemy się plackami. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż stanie się lśniąca.
- Do ubitej piany dodajemy mąkę i zmielone migdały, mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
- Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła. I za pomocą rękawa cukierniczego zapełniamy je masą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Teraz pora na krem z karmelem i migdałami. Cukier stopić na patelni, lekko go karmelizując, gdy osiągnie kolor miodu, zdjąć go i wylać cienką warstwę na papier do pieczenia. Gdy ostygnie, przykryć drugą warstwą papieru i za pomocą wałka pokruszyć bardzo drobno.
- Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
- Śmietanę ubić, dodać do niej pokruszony karmel i uprażone migdały.
- Na każdy placek ciasta nałożyć 1/3 kremu oraz cienką warstwę kremu z karmelem. Powtarzamy to jeszcze dwukrotnie.
- Tort posmarować z wierzchu kremem z karmelem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Odstawić na 1 godzinę, a następnie delektować się z filiżanką kawy.