Czekoladowe ciasto z polewą: przepis na proste, ale niesamowicie pyszne ciasto babci
2020-07-17

łatwy
20 min
4
Czekoladowe ciasto z polewą jest pyszne, a jego przygotowanie nie wymaga od nas ukończenia wyższego kursu pilotażu. Oto przepis na proste, ale niesamowicie pyszne ciasto według receptury mojej babci Haliny. To czekoladowe ciasto kryzysowe, w którym najdroższym składnikiem jest kakao. Ważne jest aby kakao było dobrej jakości! - przestrzegała babcia.
Czekolada - najlepszy wynalazek człowieka
Człowiek stworzył kilka niezrównanych produktów, jakich nie uświadczysz w naturalnym środowisku. Są to chleb, piwo (wino) i ser. Ale do tej arcysmacznej listy naszych ulubionych przysmaków całkiem niedawno dołączyła czekolada. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, łagodzi obyczaje i jest po prostu pyszna!
Zobacz, co jeszcze można zrobić z czekolady:
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
- 1 szklanka bardzo gorącej wody
- Na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kefiru
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
- W drugiej dużej misce zmiksuj jajka z maślanką i olejem.
- Do mieszaniny jajek dodawaj porcjami suche składniki i mieszaj na niskich obrotach.
- Na koniec dodaj gorącą wodę i wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy tortowej posmarowanej masłem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut. Zrób próbę „suchego patyczka”. Wbij w środek drewniany patyczek, np. wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy.
- Z podanych składników przygotuj polewę, podgrzewając masło, cukier, kefir i kakao do zagotowania, a następnie gotując jeszcze kilka minut.
- Polej ostudzone ciasto polewą, pozostaw do ostygnięcia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego