Czekoladowe ciasto z polewą: przepis na proste, ale niesamowicie pyszne ciasto babci

Czekoladowe ciasto z polewą
Autor: Shutterstock Czekoladowe ciasto z polewą
łatwy
20 min
4

Czekoladowe ciasto z polewą jest pyszne, a jego przygotowanie nie wymaga od nas ukończenia wyższego kursu pilotażu. Oto przepis na proste, ale niesamowicie pyszne ciasto według receptury mojej babci Haliny. To czekoladowe ciasto kryzysowe, w którym najdroższym składnikiem jest kakao. Ważne jest aby kakao było dobrej jakości! - przestrzegała babcia. 

Czekolada - najlepszy wynalazek człowieka

Człowiek stworzył kilka niezrównanych produktów, jakich nie uświadczysz w naturalnym środowisku. Są to chleb, piwo (wino) i ser. Ale do tej arcysmacznej listy naszych ulubionych przysmaków całkiem niedawno dołączyła czekolada. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, łagodzi obyczaje i jest po prostu pyszna! 

Zobacz, co jeszcze można zrobić z czekolady:

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • Na polewę:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kefiru
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
  • W drugiej dużej misce zmiksuj jajka z maślanką i olejem. 
  • Do mieszaniny jajek dodawaj porcjami suche składniki i mieszaj na niskich obrotach.
  • Na koniec dodaj gorącą wodę i wymieszaj. 
  • Przelej ciasto do formy tortowej posmarowanej masłem. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut. Zrób próbę „suchego patyczka”. Wbij w środek drewniany patyczek, np. wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło. 
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy.
  • Z podanych składników przygotuj polewę, podgrzewając masło, cukier, kefir i kakao do zagotowania, a następnie gotując jeszcze kilka minut. 
  • Polej ostudzone ciasto polewą, pozostaw do ostygnięcia. 
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej