Clafoutis - zapiekanka owocowa
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Clafoutis to rodzaj francuskiego deseru z owoców zapieczonych pod ciastem naleśnikowym. Lekki placek z owocami to świetny pomysł na deser dla trzymających linię. Jedna porcja ma zaledwie 170 kcal.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg gruszek, czyli 3-4 dorodne owoce
- 10 dag cukru pudru
- 3/4 szklanki (120 g) mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
- 300 ml mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plasterki.
- Ułóż gruszki w żaroodpornym naczyniu, posyp połową cukru.
- Mąkę wymieszaj z resztą cukru, szczyptą soli, jajkami. Wlej mleko, zmiksuj na gładką masę.
- Ciastem zalej owoce, foremkę wstaw do piekarnika o temp. 180ºC, piecz 30–40 minut.