Ciasto ze śliwkami deserowymi - legendarny przepis na najlepszy placek

Ciasto ze śliwkami deserowymi - legendarny przepis na najlepszy placek
Autor: Shutterstock.com Placek śliwkowy
łatwy
20 min
8

Ciasto z dużymi, ciemnymi śliwkami deserowymi, takimi jak stare renklody, czy nowomodne śliwki Lovita, jest przepyszne. Dlaczego to legendarny przepis? Czytaj niżej. Jak przeczytasz, to kup śliwki i upiecz. Nie będziesz żałować! 

Dlaczego legendarny przepis na ciasto ze śliwkami?

W 1983 roku „New York Times” opublikował w kulinarnej rubryce przepis Mariany Burrosa na ciasto ze śliwkami. Każdego roku, w okresie śliwkowym (a teraz jest taki czas), czytelnicy zasypywali redakcję prośbami o ponowne opublikowanie przepisu. Trwało to sześć lat. W końcu redaktor prowadzący rubrykę uznał, że wystarczy. „Aby zadość uczynić waszym prośbom, przepis jest wydrukowany większą czcionką niż zwykle, z przerywaną linią wokół krawędzi, aby zachęcić do wycięcia go i zachowania” – czytamy w gazecie. To nie pomogło. Oburzeni czytelnicy w kolejnym roku nadal pisali gniewne listy: „Lato odchodzi, nadchodzi jesień. Gdzie jest przepis na ciasto ze śliwkami?”.

I dalej przepis pojawiał się co roku w gazecie, ale z różnymi odmianami. Dzisiaj podaję klasyczną wersję z 1983 roku.

Ciasto ma moc - legendy ciąg dalszy

Aromat ciasta jest po prostu boski! Szczególnie żywo te uczucia oddaje recenzja ciasta pewnego Kanadyjczyka. Napisał do redakcji „New York Times”, że w 1988 r. lokalna gazeta wysłała go jako korespondenta do Pjongjangu. I próbował sprzedać swój dom, aby w spokoju wyjechać. Ale domu nikt nie chciał. Kupował nawet gotowe wypieki, podgrzewał je w piekarniku, aby stworzyć przytulną atmosferę w domu. Zdesperowany upiekł to ciasto ze śliwkami przed kolejnym pokazem domu. Kuchnię wypełnił zapach legendarnego ciasta śliwkowego, a dom został sprzedany.

SKŁADNIKI

  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 6 sztuk ciemnych śliwek deserowych
  • cynamon i cukier do posypania
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki. Następnie kroimy na ćwiartki. Posypujemy obficie cynamonem i odrobiną cukru.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem.
  • Ucieramy masło i cukier do kremowej konsystencji. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i jajka. Miksujemy na jednorodną masę.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy śliwki, lekko zatapiając je w cieście.
  • Pieczemy ciasto przez 50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej