Ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką: łatwy przepis na szybki placek
Ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką to łatwy przepis na szybki deser. W tym przepisie zarówno spód, jak wierzch to ta sama mieszanka. Rabarbaru nie trzeba specjalnie przygotowywać, rozpadnie się pod wpływem temperatury. Zachęcamy do wypróbowania tego pysznego i zdrowego ciasta z rabarbarem i kruszonką
Czy rabarbar jest zdrowy?
Rabarbar, a właściwie łodygi jego liści, zawiera sporo fitoskładników, takie jak błonnik pokarmowy, polifenole, minerały i witaminy. Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Jednak trzeba wiedzieć, że surowe liście rabarbaru są niebezpieczne dla zdrowia, ze względu na wysokie stężenie szczawianów. Rabarbar można jeść tylko po co najmniej 20 minutowej obróbce cieplnej. Zachęcamy do zapoznania się z opisem właściwości rabarbaru w naszym artykule: Rabarbar - jakie ma właściwości i wartości odżywcze
Ciasta i desery z rabarbarem
Kwaśny smak rabarbaru to doskonały kontrapunkt dla słodkich deserów. Uwielbiamy to skojarzenie. Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na ciasta i placki z rabarbarem. A rabarbar pod kruszonką to po prostu boski deser. Placek z rabarbarem i kruszonką to idealny deser na co dzień i od święta.
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem
Rabarbar nie tylko na słodko
Polska kuchnia mięsna bogata jest w skojarzenia z kwaśnymi smakami. Wiosną, gdy po sezonie jesienno-zimowym jesteśmy przejedzeni kiszoną kapustą i ogórkami, warto sięgnąć po ożywczy rabarbar. Zachęcamy do wypróbowania naszych sprawdzonych przepisów na mięso z rabarbarem.
Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Szparagi z rabarbarowym dressingiem
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
SKŁADNIKI
- 300 g rabarbaru
- 180 g płatków owsianych górskich
- 50 g płatków migdałowych (migdałów pokrojonych na cieniutkie plasterki)
- 250 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g zimnego masła
- lody śmietankowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar pokrój na kawałki o długości 1,5 cm.
- Wymieszaj płatki owsiane, płatki migdałowe, mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Do mieszaniny płatków i mąki dodaj masło pokrojone drobno lub starte na tarce o dużych otworach. Wymieszaj palcami na kruszonkę. Nie zagniataj.
- Do formy o średnicy 23 cm wyłóż 2/3 kruszonki. Na wierzchu rozłóż pokrojony rabarbar. Przykryj pozostałą kruszonką.
- Wstaw do piekarnika. Piecz w 180°C przez około 45 minut lub do chwili, gdy kruszonka ładnie się zrumieni.
- Porcje ciepłego deseru podaj ewentualnie z kulką lodów śmietankowych.