Ciasto z buraka bez mleka i pszenicy modyfikowanej: przepis na zdrowy deser

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Ciasto z buraka
Autor: Shutterstock Ciasto z buraka - zdrowy i pyszny deser.
średni
30 min
4

Ciasto z buraka ćwikłowego łączy w sobie zalety deseru i zdrowego dania. Poznaj ten oryginalny przepis i wypróbuj go w domu!

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g (2 średnie sztuki) buraków ćwikłowych
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0,75 szklanki cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
  • 1,25 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700 BIO
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka ekologicznego cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Jaja, cukier i olej zmiksuj na wysokich obrotach miksera na puszystą masę.

    Do powstałej masy wsyp mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.

    Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzona czekoladę, starte na tarce lub zmiksowane w blenderze buraki ćwikłowe, sparzone rodzynki i skórkę z pomarańczy.

    Ponownie wymieszaj wszystko łyżką.

    Ciasto piecz przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Dorota Kalita-Typa