Ciasto z buraka bez mleka i pszenicy modyfikowanej: przepis na zdrowy deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Ciasto z buraka ćwikłowego łączy w sobie zalety deseru i zdrowego dania. Poznaj ten oryginalny przepis i wypróbuj go w domu!
SKŁADNIKI
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g (2 średnie sztuki) buraków ćwikłowych
- garść rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,75 szklanki cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
- 1,25 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700 BIO
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka ekologicznego cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jaja, cukier i olej zmiksuj na wysokich obrotach miksera na puszystą masę.
Do powstałej masy wsyp mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzona czekoladę, starte na tarce lub zmiksowane w blenderze buraki ćwikłowe, sparzone rodzynki i skórkę z pomarańczy.
Ponownie wymieszaj wszystko łyżką.
Ciasto piecz przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.