Ciasto Szyszkowy Król - smaczny deser bez pieczenia
2022-03-04

łatwy
60 min
8
Ciasto Szyszkowy Król to połączenie dmuchanego ryżu, pokruszonych ciasteczek i czekoladowej masy. Ten prosty deser jest przepyszny i nie wymaga pieczenia. Można podać Szyszkowego Króla z kremem lub polanego rozpuszczoną czekoladą. Efektowny deser zachwyci każdego łasucha!
SKŁADNIKI
- Na ciasto z preparowanego ryżu:
- 1 szklanka dmuchanego ryżu
- 2 filiżanki pokruszonych herbatników
- 200 g czekolady belgijskiej lub deserowej, posiekanej
- 1 puszka (395g) słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżki (60 g) masła
- kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm
- Na krem do ciasta:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kakao w proszku
- Do dekoracji:
- cukiereczki lub posypka
- kandyzowana skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę wyłożyć pergaminem lub folią spożywczą.
- W dużej misce wymieszać dmuchany ryż z okruchami herbatników.
- Połamaną czekoladę oraz masło przełożyć do szklanej miski. Rozpuścić mikrofalówce.
- Do rozpuszczonej czekolady i masła dodać skondensowane mleko słodzone. Zmiksować razem na jednorodną masę.
- Masę wlać do mieszaniny ryżu i herbatników. Wymieszać.
- Przygotowaną jeszcze ciepłą masę przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię. Ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem przygotować dwa rodzaje kremu. Rozmieszaj sproszkowaną mieszankę na budyń oraz mąkę w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotujacego się mleka dodaj mieszaninę budyniową oraz szczyptę soli. Zagotuj, cały czas mieszając. Masę odstaw do ostygnięcia.
- W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do wyczerpania składnika oraz uzyskania puszystego kremu.
- Połowę kremu przełóż do szprycy lub worka cukierniczego z tylką. Do drugiej połowy kremu odać kawę rozpuszczalną oraz kakao. Zmiksuja na jednorodną masę. Krem przełóż do drugiej szprycy lub worka cukierniczego.
- Wierzch ciasta udekoruj dwoma rodzajami kremu, cukiereczkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego!
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę