Ciasto Szyszkowy Król - smaczny deser bez pieczenia

Ciasto Szyszkowy Król - smaczny deser bez pieczenia
Autor: Shutterstock.com Ciasto Szyszkowy Król - smaczny deser bez pieczenia
łatwy
60 min
8

Ciasto Szyszkowy Król to połączenie dmuchanego ryżu, pokruszonych ciasteczek i czekoladowej masy. Ten prosty deser jest przepyszny i nie wymaga pieczenia. Można podać Szyszkowego Króla z kremem lub polanego rozpuszczoną czekoladą. Efektowny deser zachwyci każdego łasucha!  

SKŁADNIKI

  • Na ciasto z preparowanego ryżu:
  • 1 szklanka dmuchanego ryżu
  • 2 filiżanki pokruszonych herbatników
  • 200 g czekolady belgijskiej lub deserowej, posiekanej
  • 1 puszka (395g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki (60 g) masła
  • kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm
  • Na krem do ciasta:
  • 500 ml mleka 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 150 g masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki kakao w proszku
  • Do dekoracji:
  • cukiereczki lub posypka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę wyłożyć pergaminem lub folią spożywczą. 
  • W dużej misce wymieszać dmuchany ryż z okruchami herbatników. 
  • Połamaną czekoladę oraz masło przełożyć do szklanej miski. Rozpuścić  mikrofalówce. 
  • Do rozpuszczonej czekolady i masła dodać skondensowane mleko słodzone. Zmiksować razem na jednorodną masę.
  • Masę wlać do mieszaniny ryżu i herbatników. Wymieszać. 
  • Przygotowaną jeszcze ciepłą masę przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię. Ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce. 
  • Przed podaniem przygotować dwa rodzaje kremu. Rozmieszaj sproszkowaną mieszankę na budyń oraz mąkę w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotujacego się mleka dodaj mieszaninę budyniową oraz szczyptę soli. Zagotuj, cały czas mieszając. Masę odstaw do ostygnięcia.
  • W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do wyczerpania składnika oraz uzyskania puszystego kremu.
  • Połowę kremu przełóż do szprycy lub worka cukierniczego z tylką. Do drugiej połowy kremu odać kawę rozpuszczalną oraz kakao. Zmiksuja na jednorodną masę. Krem przełóż do drugiej szprycy lub worka cukierniczego. 
  • Wierzch ciasta udekoruj dwoma rodzajami kremu, cukiereczkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego! 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej