Ciasto kokosowe na Walentynki - przepis na słodkości dla zakochanych
2022-02-14

łatwy
30 min
4
By tegoroczne Walentynki były naprawdę wyjątkowe, powinniśmy zadbać o nie w każdym aspekcie. Na deser przygotować możemy np. doskonałe ciasto kokosowe. Z pewnością będzie pysznie, a romantyczna atmosfera pozostanie w Waszej pamięci na długo.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 6 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/5 kostki do pieczenia Kasia
- 750 ml mleka
- KREM:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4/5 kostki do pieczenia Kasia
- łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto. Roztop Kasię na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, a potem stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, następnie jedno po drugim żółtka i łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej roztopioną Kasię.
- Ciasto wylej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij z pieca, ostudź.
- Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
- Ubij mikserem miękką Kasię, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
- Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt na dwie okrągłe części. Na pierwszej rozprowadź 2/3 kremu, przykryj drugim biszkoptem i lekko dociśnij. Usuń nadmiar kremu po bokach.
- Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj pozostały krem i udekoruj wiórkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Dlaczego warto jeść orzechy?