Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto z owocami bez tłuszczu

Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto z owocami bez tłuszczu
Autor: Shutterstock Ciasto jogurtowe z borówkami - lekkie, owocowe i bardzo smaczne
łatwy
30 min
4

Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi lub borówkami czernicami, czyli popularnymi jagodami, to najmilsze zakończenie letniego posiłku. Lekkie ciasto bez tłuszczu z owocami będzie smakowało starszemu i młodszemu pokoleniu. Idealne ciasto do niedzielnej popołudniowej herbaty. 

Składniki:

230 g mąki oraz jeszcze trochę do oprószenia owoców

100 g cukru

2 jajka

150 g jogurtu greckiego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g borówek amerykańskich lub jagód leśnych

Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.

Dodać jogurt i ponownie krótko miksować na wolnych obrotach. 

Do masy jajeczno-jogurtowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować do połączenia się składników.

Borówki oczyścić, ewentualnie umyć i osuszyć. oprószyć mąką. W ten sposób przygotowane owoce jagodowe nie zapadną się w cieście i nie przylgną do dna formy. 

Keksówkę lub inną niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 

Na dno formy wyłożyć część ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie połowę owoców, przykryć ciastem, a na wierzch wysypać pozostałe owoce. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę z włączoną dolną grzałką, piec w 180°C przez 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

SKŁADNIKI

  • 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g borówek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować. 
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników.
  • Borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką. 
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180°C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.