Ciasto Jamajka - cudowna kombinacja czekolady, bananów i kremu
2022-04-21

łatwy
35 min
6
Ciasto Jamajka, choć przepis na nie wydaje się długi i skomplikowany - wcale nie jest trudne do przygotowania. Na dodatek pracę można rozłożyć na 2 dni - jednego upiec ciasto, kolejnego złożyć je, a trzeciego - zjeść do ostatniego okruszka.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- Masa śmietanowa:
- 500 g mascarpone
- 500 ml kremówki
- 3-4 pełne łyżki cukru pudru (w zależności od preferowanej słodkości)
- Poncz:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8-9 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe
- 3 łyżki konfitury morelowej (może być też zmiksowany dżem brzoskwiniowy)
- 4-5 jak najdłuższych bananów (krótszych będzie potrzeba ok. 6)
- sok z 1 cytryny
- 50-60 g startej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem.
- Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy.
- Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach przez kilkanaście sekund, tylko do chwili połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, przez około 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
- Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół i jedną z części ponownie umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Następnie biszkopt w blaszce smarujemy konfiturą.
- Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do chwili, aż zaczną tężeć. Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję, obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie, aby całe ciasto był nimi pokryte.
- Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny.
- W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili powstania gęstego kremu.
- 3/4 masy wykładamy na galaretkę i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ją drugim blatem ciasta, a następnie nasączamy biszkopt ponczem i delikatnie dociskamy. Pozostałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i posypujemy obficie startą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?