Ciasto Jamajka - cudowna kombinacja czekolady, bananów i kremu

Ciasto Jamajka -  cudowna kombinacja czekolady, bananów i kremu
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto Jamajka znika zazwyczaj szybko i do ostatniego okruszka
łatwy
35 min
6

Ciasto Jamajka, choć przepis na nie wydaje się długi i skomplikowany - wcale nie jest  trudne do przygotowania. Na dodatek pracę można rozłożyć na 2 dni - jednego upiec ciasto, kolejnego złożyć je, a trzeciego - zjeść do ostatniego okruszka.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt: 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • Masa śmietanowa:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 3-4 pełne łyżki cukru pudru (w zależności od preferowanej słodkości)
  • Poncz: 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8-9 łyżek wody 
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 3 łyżki konfitury morelowej (może być też zmiksowany dżem brzoskwiniowy) 
  • 4-5 jak najdłuższych bananów (krótszych będzie potrzeba ok. 6) 
  • sok z 1 cytryny
  • 50-60 g startej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem.
  • Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy.
  • Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach przez kilkanaście sekund, tylko do chwili połączenia się składników.
  • Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, przez około 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
  • Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół i jedną z części ponownie umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Następnie biszkopt w blaszce smarujemy konfiturą.
  • Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do chwili, aż zaczną tężeć. Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję, obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie, aby całe ciasto był nimi pokryte.
  • Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny.
  • W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili powstania gęstego kremu.
  • 3/4 masy wykładamy na galaretkę i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ją drugim blatem ciasta, a następnie nasączamy biszkopt ponczem i delikatnie dociskamy. Pozostałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i posypujemy obficie startą czekoladą.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej