Ciasto HURAGAN: obłędny przepis na zakręconą roladę
2022-02-18
łatwy
45 min
4
Ciasto Huragan lub Tornado, to niesamowicie efektowne połączenie delikatnego dwukolorowego biszkoptu i pysznego kremu. Jak osiągnąć taki efekt? Z tym przepisem to łatwizna. Specjalnie dla Was przygotowałam poglądowy rysunek, jak mieszać dwa kolory biszkoptu, aby uzyskać oszałamiające ciasto. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 żółtka o temperaturze pokojowej
- 10 g cukru (3/4 łyżki)
- 55 g oleju (4 łyżki)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 65 g mąki tortowej (8 łyzek)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki do pieczenia
- 4 białka jaja w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 80 g cukru (6 i 1/3 łyżki)
- 1-3 krople barwnika spożywczego
- 1 łyżka gorącej wody
- Krem:
- 125 g śmietanki kremówki (1/2 szklanki) schłodzonej
- 25 g cukru pudru (3 i 1/2 łyżki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce wymieszaj żółtka, olej, cukier i mleko do uzyskania jednorodnej masy.
- Dodaj do masy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ubijaj do wymieszania wszystkich grudek.
- Białka ubij oddzielnie na pianę. Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze na średnich obrotach przez 1 minutę. Następnie w trzech porcjach dodaj cukier i ubij na dość sztywną pianę. Wystarczy, jak po wyjęciu trzepaczki utrzyma się miękki szczyt.
- W trzech porcja dodaj ubitą pianę do ciasta. Wmieszaj pianę z białek za pomocą łopatki lub trzepaczki. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję
- Odważ 110 g ciasta i przełóż do innej miski. Dodaj barwnik oraz wodę i wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego lub plastikowej torebki.
- Ciasto waniliowe wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj jego powierzchnie za pomocą szpatuły.
- Ciasto zabarwione rozprowadź na powierzchni ciasta waniliowego. Najlepiej jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego. Odetnij rożek i miejsce przy miejscu równoległymi liniami pokryj ciemnym ciastem jasną powierzchnię.
- Teraz pora na wzór huraganu. Użyj pałeczki lub patyka do szaszłyków i zacznij rysować wzór najpierw w poziomie w ruchu ciągłym, a następnie w pionie również w ruchu ciągłym (jak pokazano to na rysunku poniżej).
- Delikatnie postukaj blachą do pieczenia o powierzchnię roboczą raz lub dwa razy, aby uwolnić pęcherzyk powietrza.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut, a następnie przełącz na tryb wentylatora i piecz przez kolejne 3-4 minuty lub do momentu, gdy wierzch będzie złotobrązowy i suchy w dotyku. Jeśli nie masz trybu wentylatora, piecz kolejne 5 minut i sprawdź, czy blat jest złocistobrązowy i suchy w dotyku. Ważne jest, aby wierzch był suchy w dotyku, aby ta warstwa nie odklejała się podczas późniejszego zwijania.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, a następnie natychmiast wyjmij je z patelni na stojak do chłodzenia i zdejmij pergamin. Niech ciasto ostygnie w ten sposób przez 5-6 minut. Następnie rozłóż ścierkę, na nim papier do pieczenia i ciasto, pomagając sobie tkaniną, zwiń zgrabną roladę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem. Powinno to zająć około 2 minut na najwyższych obrotach. Uważaj, aby nie przebić śmietany, bo zamiast puszystego kremu będzie masło.
- Rozwiń ciasto. Rozłóż krem na jasnej powierzchni ciasta. Więcej bitej śmietany powinno znaleźć się przy krawędzi od której zaczniesz zwijać roladę. W ten sposób unikniesz przesunięcia kremu.
- Zwiń roladę. Okryj luźno papierem do pieczenia i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Przed podaniem odetnij po około 1,5 cm z każdej strony (te kawałki należą się cukiernikowi albo dzieciom), a następnie pokrój ciasto na plasterki w dowolnym rozmiarze
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?