Ciasto DZIDZIUŚ - proste ciasto na kisielu z kremem grysikowym i czekoladową polewą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kisiel i kaszka manna - to główne składniki ciasta o wdzięcznej nazwie DZIDZIUŚ. Kisiel dodajemy do ciasta, dzięki czemu wychodzi aromatyczne i pachnące. Mleczno-grysikowy krem przypomina w smaku dziecięcą kaszkę. Jednak połączenie ciasta, kremu i polewy wychodzi zaskakująco smaczne, także każdy chętnie zjada swoją porcję.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 4 opakowania kisielu o tym samym smaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 szkalnki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- 2-3 aromatu migdałowego
- Polewa
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać kisiel, a na koniec proszek do pieczenia.
- Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 30 minut.
- Mleko zagotować, dodać kaszę mannę i gotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. ostudzić.
- Masło ucierać mikserem z kaszką, dodając ją po 1 łyżce. Na koniec dodać aromat migdałowy. Masa powinna być jednolita i puszysta.
- Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty i przełożyć je masą.
- Składniki polewy rozpuścić na niewielkim ogniu, gdy całkowicie się połączyć odstawić do wystudzenia.
- Przestygniętą i lekko zgęstniałą polewą polać ciasto.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek