Ciasto DZIDZIUŚ - proste ciasto na kisielu z kremem grysikowym i czekoladową polewą

2021-03-29
Ciasto dzidziuś - proste ciasto na kisielu z kremem grysikowym i czekoladową polewą
Autor: Shutterstock Ciasto dzidziuś jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.
łatwy
60 min
4

Kisiel i kaszka manna - to główne składniki ciasta o wdzięcznej nazwie DZIDZIUŚ. Kisiel dodajemy do ciasta, dzięki czemu wychodzi aromatyczne i pachnące. Mleczno-grysikowy krem przypomina w smaku dziecięcą kaszkę. Jednak połączenie ciasta, kremu i polewy wychodzi zaskakująco smaczne, także każdy chętnie zjada swoją porcję. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 opakowania kisielu o tym samym smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 szkalnki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 aromatu migdałowego
  •  
  • Polewa
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać kisiel, a na koniec proszek do pieczenia.
  • Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 30 minut.
  • Mleko zagotować, dodać kaszę mannę i gotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. ostudzić.
  • Masło ucierać mikserem z kaszką, dodając ją po 1 łyżce. Na koniec dodać aromat migdałowy. Masa powinna być jednolita i puszysta.
  • Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty i przełożyć je masą. 
  • Składniki polewy rozpuścić na niewielkim ogniu, gdy całkowicie się połączyć odstawić do wystudzenia.
  • Przestygniętą i lekko zgęstniałą polewą polać ciasto.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek