Ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cynamonowe ciasto, nieco korzenne w smaku, z jabłkami i rodzynkami jest pysznym zakończeniem rodzinnego obiadu lub świetnym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Kwaskowate owoce dodają mu świeżości i przełamują intensywną, karmelową słodycz cukru trzcinowego. Wilgotne ciasto z owocami polubią wszyscy wielbiciele ucieranych ciast. Wypróbujcie przepis na ciasto z cynamonem i owocami, i cieszcie się smakami jesieni z bliskimi!
SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego typu demerara
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- na czubek łyżeczki mielony imbir
- 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
- 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w grubą kostkę
- 1 szklanka rodzynek, namoczonych wcześniej w herbacie z łyżką rumu
- tłuszcz do posmarowania formy
- 1 łyżka tartej bułki do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć (zmiksować) z cukrem i wanilią.
- Dodać jajka i dalej ucierać.
- Dodać jedną szklankę mąki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i imbir, dobrze wymieszać.
- Dodać jogurt, jabłka i rodzynki, wymieszać.
- Dodać drugą szklankę mąki i wymieszać niedbale.
- Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 55-65 minut. Wystudzić w foremce.
- Pokroić, podać i cieszyć się smakiem do woli!