Ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

2021-03-29
Ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto pachnące cynamonem bogato napakowane jabłkami i rodzynkami smakuje każdemu. 
łatwy
20 min
4

Cynamonowe ciasto, nieco korzenne w smaku, z jabłkami i rodzynkami jest pysznym zakończeniem rodzinnego obiadu lub świetnym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Kwaskowate owoce dodają mu świeżości i przełamują intensywną, karmelową słodycz cukru trzcinowego. Wilgotne ciasto z owocami polubią wszyscy wielbiciele ucieranych ciast. Wypróbujcie przepis na ciasto z cynamonem i owocami, i cieszcie się smakami jesieni z bliskimi!

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego typu demerara
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • na czubek łyżeczki mielony imbir
  • 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w grubą kostkę
  • 1 szklanka rodzynek, namoczonych wcześniej w herbacie z łyżką rumu
  • tłuszcz do posmarowania formy 
  • 1 łyżka tartej bułki do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć (zmiksować) z cukrem i wanilią.
  • Dodać jajka i dalej ucierać.
  • Dodać jedną szklankę mąki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i imbir, dobrze wymieszać.
  • Dodać jogurt, jabłka i rodzynki, wymieszać.
  • Dodać drugą szklankę mąki i wymieszać niedbale.
  • Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 55-65 minut. Wystudzić w foremce.
  • Pokroić, podać i cieszyć się smakiem do woli!