Ciasto CASIS - biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną, bezą i aromatem czarnych porzeczek
2022-07-26
łatwy
70 min
12
Ciasto CASIS to wyjątkowy czekoladowo-porzeczkowy deser. Klasyczne połączenie kakaowego biszkoptu i śmietankowego kremu przełamane zostalo aromatem czarnych porzeczek i chrupkością bezy. Deser wymaga nieco pracy, ale nie jest trudny. Jego smak wynagrodzi każdę chwilę spędzoną na przygotowaniach.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 5 jajek
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- Beza:
- 4 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Poncz:
- 125 ml likieru z czarnej porzeczki lub domowej nalewki
- 0,5 szklanki wody
- 4-5 łyżek soku z czarnej porzeczki
- Masa:
- 500 g śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 500 g dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier po 1 łyżce co ok 30-40 sekund. Do sztywnej piany dodać pojedynczo żółtka i zmiksować do połączenia.
- Do tak przygotowanej masy przesiać mąkę i kakao i wymieszać łyżką lub szpatułka do połączenia. Przełożyć do blaszki i piec ok 35 minut w 160 st. C. Wyjąć i wystudzić na kratce.
- Przygotowanie bezy: białka ubić na sztywno z odrobina soli. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru co 30-40 sekund, sprawdzając czy cukier się dobrze rozpuścił.
- Do białej, lśniącej i sztywnej piany dodać przesiane kakao, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia. Blaszkę po biszkopcie wyłożyć papierem i przełożyć do niej bezę, wierzch wyrównać.
- Bezę piec przez 5 minut w 160 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć ok 30 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim bezę na 20 minut. Następnie wyjąć i wystudzić.
- Likier porzeczkowy wymieszać z wodą i sokiem i nasączyć nim obficie biszkopt biszkopt. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować dżem porzeczkowy, w sezonie można ułożyć na nim nieco świeżych owoców. Dżem (i owoce) posypać równomiernie startą na tarce ciemną czekoladą.
- Śmietanę, mascarpone oraz pazury miksera i miskę schłodzić. Następnie ubić śmietanę z cukrem pudrem w schłodzonej misce, a gdy będzie sztywna dodać porcjami mascarpone i wymieszać.
- Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i przykryć ją wystudzoną beza. Ciasto schłodzić w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?