Ciasto CASIS - biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną, bezą i aromatem czarnych porzeczek

Ciasto casis
Autor: Shutteratock Ciasto casis to wyjątkowy deser.
łatwy
70 min
12

Ciasto CASIS to wyjątkowy czekoladowo-porzeczkowy deser. Klasyczne połączenie kakaowego biszkoptu i śmietankowego kremu przełamane zostalo aromatem czarnych porzeczek i chrupkością bezy. Deser wymaga nieco pracy, ale nie jest trudny. Jego smak wynagrodzi każdę chwilę spędzoną na przygotowaniach.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • Beza:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Poncz:
  • 125 ml likieru z czarnej porzeczki lub domowej nalewki
  • 0,5 szklanki wody
  • 4-5 łyżek soku z czarnej porzeczki
  • Masa:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 500 g dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier po 1 łyżce co ok 30-40 sekund. Do sztywnej piany dodać pojedynczo żółtka i zmiksować do połączenia.
  • Do tak przygotowanej masy przesiać mąkę i kakao i wymieszać łyżką lub szpatułka do połączenia. Przełożyć do blaszki i piec ok 35 minut w 160 st. C. Wyjąć i wystudzić na kratce.
  • Przygotowanie bezy: białka ubić na sztywno z odrobina soli. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru co 30-40 sekund, sprawdzając czy cukier się dobrze rozpuścił.
  • Do białej, lśniącej i sztywnej piany dodać przesiane kakao, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia. Blaszkę po biszkopcie wyłożyć papierem i przełożyć do niej bezę, wierzch wyrównać.
  • Bezę piec przez 5 minut w 160 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć ok 30 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim bezę na 20 minut. Następnie wyjąć i wystudzić.
  • Likier porzeczkowy wymieszać z wodą i sokiem i nasączyć nim obficie biszkopt biszkopt. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować dżem porzeczkowy, w sezonie można ułożyć na nim nieco świeżych owoców. Dżem (i owoce) posypać równomiernie startą na tarce ciemną czekoladą.
  • Śmietanę, mascarpone oraz pazury miksera i miskę schłodzić. Następnie ubić śmietanę z cukrem pudrem w schłodzonej misce, a gdy będzie sztywna dodać porcjami mascarpone i wymieszać.
  • Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i przykryć ją wystudzoną beza. Ciasto schłodzić w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej