Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Brownie z bezą to odświętne ciasto czekoladowe. To ciasto obezwładnia zmysły. Jeśli raz spróbujecie, będziecie go piec co tydzień. A przynajmniej raz na miesiąc. Oto przepis na ciasto czekoladowe do upieczenia od zaraz!
Czekolada - najlepszy wynalazek człowieka
Człowiek stworzył kilka niezrównanych produktów, jakich nie uświadczysz w naturalnym środowisku. Są to chleb, piwo (wino) i ser. Ale do tej arcysmacznej listy naszych ulubionych przysmaków całkiem niedawno dołączyła czekolada. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, łagodzi obyczaje i jest po prostu pyszna!
Zobacz, co jeszcze można zrobić z czekolady:
SKŁADNIKI
- 240 g gorzkiej czekolady, posiekanej
 - 180 g masła pokrojonego w kostkę
 - 2 jajka
 - 4 jajka, ekstra, rozdzielone na żółtka i białka
 - 90 g brązowego cukru
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 50 g mąki pszennej, przesianej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia, przesianej
 - 40 g prażonych i mielonych orzechów laskowych (można również użyć mielonych migdałów)
 - 220 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka octu
 - 1 łyżka mąki kukurydzianej, przesianej
 - 25 gramów ciemnego kakao w proszku, przesianego, plus dodatkowo do posypania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 160°C. Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia).
 - Do żaroodpornej miski dodaj czekoladę z masłem i umieść na garnku z wrzącą wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka wody. Użyjemy pary do powolnego stopienia czekolady i masła. Mieszaj od czasu do czasu, aż mieszanina się rozpuści, a następnie odstaw na bok i lekko ostudź.
 - Za pomocą elektrycznego mikser utrzyj 2 całe jajka, 4 żółtka, brązowy cukier i wanilię. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach przez 3-4 minuty do uzyskania lekkiej i puszystej masy. W międzyczasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe i dobrze wymieszaj.
 - Gdy mieszanina jajek będzie lekka i puszysta, dodaj schłodzoną rozpuszczoną mieszankę czekolady i delikatnie wymieszaj, aby się połączyła. Następnie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj, aż się połączą.
 - Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30-35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na czas przyrządzania bezy czekoladowej.
 - Zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C.
 - W misce miksera elektrycznego wyposażonego w trzepaczkę ubij białka. Gdy piana z białek będzie tworzyła miękkie szczyty, stopniowo dodawaj cukier cienkim i równomiernym strumieniem. Nie dodajemy całego cukru za jednym zamachem! Dodaj ocet i zwiększ prędkość do maksymalnej i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty, aż beza będzie gęsta i błyszcząca.
 - W międzyczasie połącz skrobię kukurydzianą i kakao w proszku i przesiej, aby usunąć wszelkie grudki.
 - Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca, delikatnie dodaj skrobię kukurydzianą i kakao do połączenia. Przełóż bezę na wierzch częściowo upieczonego ciasta.
 - Piecz przez kolejne 20-25 minut lub do momentu, gdy beza będzie chrupiąca i ugotowana.
 - Ciasto odstaw na 15-20 minut do ostygnięcia, po czym przejedź nożem wokół krawędzi ciasta i delikatnie wyjmij z tortownicy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny przed podaniem. Posyp kakao przed podaniem.
 
Beszamel - zdobienie wielkanocnych ciasteczek