Brazylijskie ciasto bananowe: bezglutenowy przysmak

2021-03-29
Brazylijskie ciasto bananowe: bezglutenowy przysmak
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto bananowe nie zawiera glutenu, poza tym jest na tyle sycące, że nie trzeba się bać o zbędne kilogramy
łatwy
60 min
4

Igrzyska olimpijskie w Rio de Janeiro to świetny pretekst, by odkryć brazylijskie smaki. Ciasto bananowe przyrządzone po brazylijsku jest pożywne, sycące, a przy tym bezglutenowe! Podajemy łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • 8 dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obrać, zmiksować z jajkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, roztopionym masłem oraz szczyptą soli.
  • Przelać masę do miski i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać mąkę wymieszaną z sodą.
  • Okrągłą formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
  • Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone - gdy jest suchy, wyłączyć piekarnik.
  • Ciasto bananowe oprószyć cukrem pudrem.