Brazylijskie ciasto bananowe: bezglutenowy przysmak
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Igrzyska olimpijskie w Rio de Janeiro to świetny pretekst, by odkryć brazylijskie smaki. Ciasto bananowe przyrządzone po brazylijsku jest pożywne, sycące, a przy tym bezglutenowe! Podajemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- 8 dojrzałych bananów
- 2 jajka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obrać, zmiksować z jajkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, roztopionym masłem oraz szczyptą soli.
- Przelać masę do miski i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać mąkę wymieszaną z sodą.
- Okrągłą formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
- Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone - gdy jest suchy, wyłączyć piekarnik.
- Ciasto bananowe oprószyć cukrem pudrem.