Bazyliowe pankejki - pomysł na pyszną przekąskę

2021-03-29
Bazyliowe penkejki
Autor: Shutterstock Bazyliowe penkejki to świetnie smakują z sosem czosnkowym.
łatwy
20 min
4

Amerykańskie pankejki w świeżej, ziołowej, wytrawnej wersji. Świetnie smakują posmarowane odrobiną serka śmietankowego lub bazyliowym pesto.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

    150 ml maślanki
  • 100 ml wody

    sól
  • kilka gałązek świeżej bazylii

    masło do smażenia



PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy maślankę z wodą i cały czas mieszając powoli wlewamy do miski z mąką.
  • Następnie dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane drobno listki bazylii.
  • Na rozgrzane masło wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy 2 minuty z każdej strony.