Bazyliowe pankejki - pomysł na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Amerykańskie pankejki w świeżej, ziołowej, wytrawnej wersji. Świetnie smakują posmarowane odrobiną serka śmietankowego lub bazyliowym pesto.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka
150 ml maślanki - 100 ml wody
sól - kilka gałązek świeżej bazylii
masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy maślankę z wodą i cały czas mieszając powoli wlewamy do miski z mąką.
- Następnie dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane drobno listki bazylii.
- Na rozgrzane masło wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy 2 minuty z każdej strony.