Waniliowe ciasto: łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Waniliowe ciasto, przypominające biszkopt, jest puszyste i wprost rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła, przyda się w każdym domu. Polecam do popołudniowej herbaty!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż okrągłą formę tortową papierem do pieczenia, aby można go było łatwo wyjąć.
- W dużej misce dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. W suchej mieszaninie uformuj trzy dołki (zagłębienia). W jednym dodaj ocet. Do drugiej dodaj ekstrakt waniliowy, a do ostatniej olej. Wlej wodę na wierzch i za pomocą trzepaczki lub drewnianej łyżki wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.
- Przełóż ciasto waniliowe do tortownicy. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy szpikulec wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na ruszt do całkowitego wystygnięcia.
- Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.