Waniliowe ciasto: łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła

Waniliowe ciasto biszkoptowe: łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła
Autor: Shutterstock, Shutterstock Puszysty biszkopt bez nabiału
łatwy
20 min
4

Waniliowe ciasto, przypominające biszkopt, jest puszyste i wprost rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła, przyda się w każdym domu. Polecam do popołudniowej herbaty! 

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż okrągłą formę tortową papierem do pieczenia, aby można go było łatwo wyjąć.
  • W dużej misce dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. W suchej mieszaninie uformuj trzy dołki (zagłębienia). W jednym dodaj ocet. Do drugiej dodaj ekstrakt waniliowy, a do ostatniej olej. Wlej wodę na wierzch i za pomocą trzepaczki lub drewnianej łyżki wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.
  • Przełóż ciasto waniliowe do tortownicy. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy szpikulec wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na ruszt do całkowitego wystygnięcia.
  • Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej