Tort bezowo-owocowy w 15 minut - pomysłowy przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Za chwilę przychodzą goście, a ty nie masz dla nich nic słodkiego? Może znajdziesz w kuchni owoce, beziki i kremówkę? Jeśli tak, to masz problem z głowy. Szybko zaserwujesz gościom pyszny tort bezowo-owocowy. Sprawdź, jak go zrobić.
SKŁADNIKI
- 50 dag mieszanych owoców (truskawek, malin, poziomek, jeżyn, jagód, borówek amerykańskich itp.)
- 35 dag bezików
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego, ewentualnie 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce starannie umyj i osusz. Usuń szypułki. Kilka ładnych sztuk odłóż do dekoracji ciasta.
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
- Kremówkę schłodź w lodówce, następnie dobrze ubij z dodatkiem cukru, cukru wanilinowego (i ewentualnie z ziarenkami wanilii). Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę.
- Dno tortownicy wyłóż gęsto bezikami. Połóż na wierzch owoce. Całość przykryj ubitą śmietaną kremówką.
- Udekoruj pozostałymi owocami (możesz dodać również listki świeżej mięty). Tort najlepiej smakuje schłodzony.