Szybkie ciasto z owocami, idealne na dzień ojca. Łatwy przepis, który zrobisz raz-dwa
Dieta wegetariańska
Ciasto z owocami to prosty pomysł na świętowanie Dnia Ojca. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka chwil i w takim samym tempie znika z deserowych talerzyków. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasto z owocami specjalnie dla waszego taty. Z tym przepisem upieczecie je już za pierwszym razem.
Jak zrobić ciasto z owocami na Dzień Ojca?
Przygotowanie ciasta z dodatkiem sezonowych owoców jest banalnie proste. Do ubitych białek dodaje się cukier i żółtka, a następnie miesza z mąką pszenną i roztopionym masłem. Tak przygotowanie ciasto należy przelać do formy, a na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Większe owoce warto obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto piecze się przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wetknięty w nie patyczek powinien być suchy. Po ostudzeniu i pokrojeniu na porcje ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Jakie owoce wybrać do ciasta?
Do ciasta upieczonego według tego sprawdzonego przepisu można wybrać różne owoce. W lecie warto zrobić je z sezonowymi owocami, takim jak:
Przepis na proste ciasto z owocami na Dzień Ojca
Recepturę na to wyborne ciasto z dodatkiem owoców można od razu zapisać. To pyszna propozycja na letni deser. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, może stać się waszym popisowym słodkim wypiekiem. Przepis jest prosty, czas przygotowania wynosi niecałą godzinę, a lista składników jest krótka. Ciasto smakuje przepysznie i podbije kubki smakowego każdego, kto go spróbuje.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, wsypa cukier i dodać żółtka.
- Do ubitych białek stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Surowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Obrać i pokroić je na mniejsze kawałki, jeżeli tego wymagają.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje. Można oprószyć cukrem pudrem.